Casa a Sassuolo

Sassuolo / Italy / 2011

125
125 Love 11,219 Visits Published
(ENG-ITA) ENG - Eco-sustainability and design, respect of the environmental context and energy saving. These are the 'ingredients' used by Enrico Iascone and Carlotta Menarini for the “House in Sassuolo”. The project recovers and renovates an existing building, creating two units complying with the latest town planning policies based on exploitation of the territory, urban redevelopment, energy saving, and living safety. “We conceive and make architectural projects that employ state of the art technology and professional skills to create an ideal of architectural quality which integrates environmental sustainability, behavioural ethics and a positive social impact” highlight the designers. The project of the house in Sassuolo starts from two joined residences in the lot of a demolished single family building, contextualised in a 1960's zone undergoing extensive expansion. In this context, the project has achieved its objective of realising high level habitability conditions, both in the distributive choices and in the technologies to be adopted to achieve maximum living comfort. The work has been carried out by using wooden building technology with a Cherlite cladding fitted to rainscreen cladding for the above ground floors, while underground space, where there are swimming pools and the wellness area, has been made of concrete. The use of wooden prefabrication has also guaranteed, not only excellent thermal insulation and damp control performance, but also the achievement of class A Klimahaus (Casaclima) energy certification. The project proposes an articulated complex in which the two units assume a parallel plan structure with almost mirror-like sections. In particular, the general plan is based on two facing “L-shaped blocks” so that each unit has its own outdoor spaces. The flooring too, with its patten of different-sized wooden planks, enhances the value of living by expanding the respective living and dining areas. The underground area contains the systems and equipment for well-being, with swimming pool for each unit on the ground floor, the living and dining area with sliding doors; upstairs there is the sleeping area. Wood, bronze for window and door frames, Laminam for wall tiles and photovoltaic panels on the roof: a combination of technologies and expressive values for living quality. The result is that the houses are characterised qualitatively as 'villas' in terms of their spatial relationship, their search for luminosity and perfect orientation. The relationship between privacy, exposure and light combine in the dual focus of mainly dull walls and windowed walls. The particular cladding, made with large wafer-thin dark ceramic sheets, suggests material strength and elegance. ITA - A Sassuolo (Modena) il progetto di due residenze accoppiate, nel lotto di un edificio monofamiliare demolito, si inquadra in una zona d’espansione estensiva degli anni Sessanta caratterizzata da edifici mono o bifamiliari con piccoli giardini. In questo contesto, Enrico Iascone e Carlotta Menarini, partners dello Studio Enrico Iascone Architetti hanno progettato condizioni d’abitabilità di notevole livello, sia nelle scelte distributive, che nelle tecnologie da adottare per raggiungere il massimo comfort abitativo. L’intervento, è stato realizzato utilizzando la tecnologia costruttiva del legno con un rivestimento in cherlite montato su facciata ventilata, per i piani fuori terra, mentre l’interrato, dove sono presenti le piscine e la zona wellness è stato realizzato in calcestruzzo. L’utilizzo della prefabbricazione in legno ha garantito, oltre ad ottime performance di isolamento termico e controllo dell’ umidità, contribuendo a conseguire la certificazione energetica casaclima in classe A, un obiettivo di progetto andato felicemente in porto, ma anche notevoli vantaggi ergotecnici nel cantiere a secco, per sicurezza, precisione e rapidità nelle fasi di lavoro. L’architettura coniuga l’idea di volume apparentemente monolitico con fronti aperti interni a linee spezzate, individuando ambienti di grande luminosità che accentuano visuali e spazi. Il progetto propone un complesso articolato in cui le due unità assumono una struttura di pianta in parallelo, con tratti quasi speculari. In particolare, va evidenziato che la pianta generale si assesta su due ‘L’ contrapposte, in modo da determinare per ogni residenza ambiti riservati negli spazi all’aperto. Inoltre, la pavimentazione con tessitura in listelli di legno a varia dimensione accresce il valore abitativo nell’espansione delle rispettive zone soggiorno e pranzo. Sul lato ovest di entrambe le residenze, la luce si dettaglia sulla centralità del corpo scale; le finestre a taglio orizzontale e il lucernario opalino, che scende a parete nella residenza più interna, definiscono zone distributive che diventano spazi abitabili, col trascorrere di luminosità verso e dalle terrazze sul fronte est, pavimentate in legno e con parapetti in vetro. Nell’interrato si collocano impianti ed attrezzature per il benessere, con piscina per ogni unità; al piano terreno, gli ambienti di soggiorno e pranzo con vetrate scorrevoli; al piano superiore, le zone notte. Legno, bronzo per infissi, Laminam per rivestimento delle parete e, in copertura, celle fotovoltaiche: combinazione di tecnologie e valori espressivi per la qualità abitativa. Il risultato è che le residenze si connotano qualitativamente come vere e proprie ‘ville’, per le relazioni spaziali, la ricerca di luminosità, l’orientamento ottimale. E il rapporto fra riservatezza, esposizione e accenti di luce si risolve nella bipolarizzazione di pareti in prevalenza opache e pareti finestrate. Verso nord, l’aspetto della struttura è compatto, con l’ingresso per l’alloggio più interno al lotto e le autorimesse non interrate, mentre l’accesso all’altra unità avviene da ovest. Il complesso abbinato propone una geometria di volumi e piante a spigoli vivi. Il rivestimento, a parete ventilata, realizzato con grandi lastre in ceramica ultrasottile fornite dalla ditta Laminam, dai toni grigio-nero, suggerisce forza materica ed eleganza, assecondando i connotati di durata del materiale.
125 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    (ENG-ITA) ENG - Eco-sustainability and design, respect of the environmental context and energy saving. These are the 'ingredients' used by Enrico Iascone and Carlotta Menarini for the “House in Sassuolo”. The project recovers and renovates an existing building, creating two units complying with the latest town planning policies based on exploitation of the territory, urban redevelopment, energy saving, and living safety. “We conceive and make architectural projects that employ state of the art...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 125 users