Celler de Can Roca

Girona / Spain / 2008

38
38 Love 5,163 Visits Published
The new Celler de Can Roca restaurant is situated in the old Can Sunyer tower and adjacent buildings, where banquets and celebrations have been held until now. In this tower that dates from 1911, two building extensions have been carried out: one large triangular lounge, which opens to views of the street and a curved porch in the back garden. These extensions were done in 1994 and 1999 respectively. Both spaces connect to the original tower via the old porch, this connection providing more surface area for celebrations although still allowing the spaces to function independently. The assignment to create a new restaurant for a limited number of guests - given the intricate and exquisite character of its cooking - and to create a relaxed and intimate Over the years, the success of Celler de Can Roca restaurant has been based on the contribution of each of the Roca brothers. This three-part collaboration has achieved, apart from good service, a perfect harmony of cooking, pastries and wine cellar. This three-part set has been the point of departure for the new architectural design, the motive of which was the desire to boost the triangular space of the existing dining room and to work with the idea of three gardens of totally different but complementary character. The architectural intervention has also tried to visually connect all the spaces, to open itself to the immediate environment of the gardens, the first being an access and the second where we find the orchard hidden behind the tower. This enhances while at the same time new spaces are created to organize the interior. The architectural project is based on empty and open spaces, all connected amongst themselves but also connected to the outside area. There are a lot of spaces in one big single space. To help create such multi-related spaces, that also break the limits with the outside area, large windows and strategically placed mirrors have been used. In the triangular space of the existing lounge, the design perforates the space with a triangular glass box that contributes light and transparency to the interior. This empty space in the middle, this new exterior element in the interior, reorganizes the movement of traffic around the diners. It also contributes more strength and light to the dining room and balances the remaining surface in the intimate space required for this type of kitchen. This intervention creates a space of contemplation, intimacy and introspection that can be noticed from all corners, but without revealing itself totally in spite of the reflection of the glass and the new vegetation that is drawn up to the sky. It is like this that the third garden came about. From the street, a new wood-covered façade hides the door to the garden. A narrow ramp, dark and colorful with vegetation emphasizes the dramatic passage towards the first of the gardens, where the contrary effect of an open and clear space is discovered. The access garden project is based on the previously existing courtyard. The paved area (made with prefabricated concrete) provides dynamism to the solemn look of the front of the tower and leads to the main entrance. In this welcome area, one would say there is a dialogue between vegetation and the paved ground, between the façade and the new coverings and openings on the walls. The façade of the tower has remained the same but been closed to complete the annexed porch, from where is produced the access to the interior. This is paneled with salvaged teak and the annexed building of the main lounge has been opened with a large glass box that contributes transparency to the cigar lounge and favors visual communication as far as the interior dining room. The reception, situated in the old access of the tower, hides any trace of its original appearance, except for the Catalan Vault. Through the blind access door, the visitor discovers two white parameters lacquered from one side to the other, two intrusive spaces that frame the flow and accentuate the accesses to the adjacent uses and dramatize the gap flows of the same. It is a place that contrasts the unevenness of the ceiling with the new lacquered parameters, the initial stillness and the evolution of the waiters and diners, the opacity of the door and the light of the reflection of the garden that signals the end of the space. It is here that the client starts to discover the crossover views between the spaces, the reflections through the mirrors. The cigar lounge opens to the right of the access. It is a rectangular room with cellars at the far end, with transparency in the dining room and garden from the longitudinal walls. It is a shop window, a white box, where only the counterpoint of the wine color of the furniture breaks the serenity. This restful and contemplative space is from where the crossover views of people that come and go, and people that enjoy the dining room, were created. The dining room is accessed through the white space of the reception by way of two long, narrow ramps until arriving at the big lounge, which is presided over by the central triangular patio. The first incidental view of the patio, with the path arranged around it, leaves the tables only on two of the sides and out of the way towards the perimeter of the room, so allowing the busyness of the waiters to move around this light box. In the same way as the foliage of the birch trees planted in the new garden, the lounge plays with this duality of tones. On the walls, the oak paneling with slight moss effect creates a double white oak appearance depending on the sense of the trajectory. This combination of brilliant white and oak wood decorates the whole lounge, ceiling, ground and furniture. From the hall again, and at the end the image of the third garden appears: the first of welcome, the second of contemplation and introspection and this, the last, of rehearsal and creation. There, behind the kitchen, the orchard and aromatic plants are hidden, essential accomplices to the culinary experimentation. At the beginning of the old curved porch, a superimposition and succession of inclined planes of mirrors hide the washrooms and offices that are shown in the reflection of the back garden of the tower, and measures what approaches them, displaying the new cellar. Five large disorganized wooden boxes over the back garden penetrate the closure of the old curved porch, simulating the dance of wine boxes waiting to be opened to taste their contents. From outside, these pieces hide under the covering of old recovered wine boxes, the very special contents of wines from different regions with a taste involving each of the senses. The rest of the cellar under the shelter of the old porch is distributed in a fan-shape in keeping with the organization of the wine shelves. Finally, and most importantly, the kitchen: hidden inside the heart of the old tower and centre of culinary gestation around which revolves the design. From the start, this is shown to the guest in an honest and gracious way, through the main door of the tower and along the longitudinal route, the relationship between the access garden and the back garden. Contrast and surprise accompany the whole trajectory of the restaurant. The duality of opposing concepts such as the opacity of the main access and the transparency of the cigar lounge, the brightness of the access garden and the secluded half-light of the of the reception hall, the warm materials, matt and natural over the cool bright whites in the dining room will inspire the employees in each moment to maintain searched-for dialogue and surprise. The architecture is as surprising, and provides clients with as many new sensations, as the food that is served, so the building provides not only an atmosphere in which to enjoy a meal but its intention is to be surprising from the first and comfortable afterwards. So, we can say that Celler de Can Roca is seen as a new space that has the will to maintain and reinforce the expectation, surprise and quality that has always marked the spirit of this restaurant. El nuevo Restaurante Celler de Can Roca está ubicado en la antigua torre de Can Sunyer y las edificaciones adyacentes, donde hasta ahora se emplazaban los usos de banquetes y grandes celebraciones. A esta torre que data del año 1911, se le hicieron dos ampliaciones: una gran sala de planta triangular abierta con vistas a la calle y un porche de planta curvada en el jardín posterior. Una ampliación en el año 1994 y otra en el año 1999 respectivamente. Ambos volúmenes conectados a la torre original a través de su antiguo porche, dotaban al conjunto de más superficie para las celebraciones aunque funcionaban independientemente. El encargo de crear un nuevo restaurante pensado para un número limitado de comensales, dado el carácter elaborado y exquisito de su cocina, y de crear una atmósfera relajada e intima, eran totalmente opuestos a las características del espacio ya existente. El éxito del Restaurante del Celler de Can Roca a lo largo de los años se ha basado en la aportación de cada uno de los hermanos Roca, un trabajo a tres bandas que ha logrado la perfecta armonía entre la cocina, los postres y la bodega aparte de un buen servicio. Este juego a tres bandas, ha sido el punto de partida para gestar el nuevo proyecto de arquitectura. El motivo por el cual se ha querido potenciar la planta triangular del comedor existente y trabajar con la idea de tres jardines de carácter totalmente diferente, pero que se complementan entre ellos. La intervención arquitectónica ha intentado también conectar visualmente todos los espacios, abrirse al entorno inmediato de los jardines, el primero de acceso y el segundo donde encontramos el huerto escondido detrás de la torre, y así potenciarlos y al mismo tiempo crear nuevos espacios que organicen el interior. El proyecto parte de un gran vacío que penetra sobre el tejido de la edificación existente de la sala principal. Con esta intervención, juntamente con la apertura de grandes ventanas y la ayuda de reflejos de los paramentos de espejos se han creado relaciones hasta ahora inexistentes, agrupando todos los espacios en un solo conjunto que se observa y dialoga entre todas las partes. Estas operaciones relacionan el exterior inmediato con el interior extendiendo los límites de las salas y ayudan a jerarquizar los espacios y a organizar sus usos. En la planta triangular de la sala existente la propuesta perfora el volumen con una caja triangular de cristal que aporta luz y transparencia al interior. Este vacío en el medio, este nuevo elemento exterior en el interior, reorganiza las circulaciones y a los comensales alrededor. También aporta más fuerza y luz al comedor y equilibra la superficie restante en el espacio íntimo que requiere este tipo de cocina. Esta intervención crea un espacio de contemplación, intimista, de introspección de sí mismo, que se observa desde todos los rincones pero sin mostrarse totalmente, debido al reflejo del cristal y a la nueva vegetación que arranca hacia el cielo. Nace así el tercer jardín. Desde la calle, una nueva fachada recubierta de madera esconde la puerta por donde se accede al jardín de acceso. A través de una rampa voluntariamente estrecha, oscura y abigarrada de vegetación se acentúa el paso dramático hacia el primero de los jardines; una vez allí, se descubre el efecto contrario de un espacio abierto y claro. El jardín de acceso es una reinterpretación del patio existente, en el que un pavimento de piezas de hormigón prefabricado da un dinamismo delante de la hierática fachada principal de la Torre, y conducen al visitante al acceso principal. Este es un punto de bienvenida donde sólo se establece el dialogo entre la vegetación y el pavimento; y entre la fachada de la Torre existente y los nuevos recubrimientos nuevos y aperturas practicadas. La fachada de la Torre, se ha mantenido igual, pero se ha cerrado por completo el porche anexo, por donde se produce el acceso al interior con un revestimiento de madera de teka recuperada y se ha abierto la edificación anexa de la sala principal con una gran caja de cristal que aporta transparencia a la sala de puros y favorece la comunicación visual hasta el comedor interior. La recepción, ubicada en el antiguo acceso de la Torre, esconde cualquier vestigio de su fisonomía original, excepto por la bóveda catalana. A través de la puerta ciega de acceso, el visitante descubre dos parámetros blancos lacados a lado y lado, dos volúmenes intrusivos que enmarcan el paso y que con un ritmo marcado acentúan los accesos a los usos adyacentes y dramatizan los pasos intersticiales a estos mismos. Es un sitio donde contrasta la rugosidad del techo original con los nuevos paramentos lacados, la quietud inicial y el devenir de los camareros y comensales, la opacidad de la puerta y la luz del reflejo del jardín que anuncia el final. Es aquí donde el cliente empieza a descubrir las miradas cruzadas entre los espacios, los reflejos a través de los espejos…. La sala de la cava de puros se abre a la derecha del acceso. Es una sala rectangular, con la cava y las bodegas en los extremos y la transparencia en el comedor y jardín en las paredes longitudinales. Es un escaparate, una caja blanca, donde sólo el contrapunto del color vino del mobiliario rompe esta serenidad. Este espacio de reposo y contemplación, con una situación privilegiada, es el origen del juego de miradas cruzadas de la gente que llega y se va, de la gente que disfruta del comedor. Al comedor se accede a través del volumen blanco de recepción por dos rampas estrechas y largas, hasta llegar a la gran sala presidida por el patio triangular central. La primera visión tangencial del patio, organiza los recorridos alrededor de éste, dejando las mesas solo en dos de los lados y alejadas hacia el perímetro de la sala, dejando discurrir así el trajín de camareros alrededor de esta caja de luz. Al igual que el follaje de los abedules plantados en el nuevo jardín, la sala juega con esta dualidad de tonos; en las paredes el revestimiento de madera de roble con lamas ligeramente inclinadas crea una doble visión blanco-roble dependiendo del sentido del recorrido. Esta combinación de blanco brillante y madera de roble viste toda la sala, techo, tierra y mobiliario…. Desde el vestíbulo otra vez, al fondo aparece la imagen del tercero de los jardines. El primero de bienvenida, el segundo de contemplación e introspección y el último de ensayo y creación. Allí, detrás de la cocina, se esconde el huerto y las plantas aromáticas, cómplices de la experimentación culinaria y de las esencias. Al principio del antiguo porche curvado, una superposición y sucesión de planos inclinados de espejos esconden los servicios y oficinas mostrándose en el reflejo del jardín posterior de la Torre. Y a medida que se avanza hacia ellos, mostrando la nueva bodega. Cinco grandes cajas de madera desorganizadas sobre el jardín posterior penetran el cierre del antiguo porche curvado, simulando el baile de cajas de vinos esperando a ser abiertas para degustar su contenido. Desde fuera, estos volúmenes esconden bajo el revestimiento de antiguas cajas de vino recuperadas, el contenido de vinos de diferentes regiones muy especiales con una degustación donde se implica cada uno de los sentidos. El resto de la bodega, bajo el cobijo del antiguo porche, se distribuye en forma de abanico según la organización de las estanterías de vinos. Y finalmente, y lo más importante, la cocina. Escondida dentro del corazón de la antigua Torre, centro de gestación culinaria y alrededor de donde gira el proyecto. Esta se muestra desde el inicio al visitante de manera franca y gentil, a través de la puerta principal de la Torre, y enseña a través de su recorrido longitudinal, la relación entre el jardín de acceso y el jardín posterior. El contraste y la sorpresa acompañan en todo el recorrido del restaurante. La dualidad de conceptos opuestos, como la opacidad del acceso principal y la transparencia de la sala de puros, la luminosidad del jardín de acceso y la penumbra recogida del vestíbulo de recepción, los materiales calidos, mates y naturales sobre los fríos, blancos y brillantes en el comedor, serán recursos empleados en todo momento para mantener el diálogo y sorpresa buscados. Se crea así la metáfora donde la arquitectura viste la gastronomía, no sólo epidérmicamente, sino que persigue crear la misma percepción de sorpresa inicial para finalmente recoger y acomodar al visitante. Un dulce equilibrio de sensaciones. Así pues, podemos decir que el Celler de Can Roca se viste de nuevo espacio que tiene la voluntad de mantener y reforzar la expectación, sorpresa y calidad que siempre ha marcado el espíritu de este restaurante.
38 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The new Celler de Can Roca restaurant is situated in the old Can Sunyer tower and adjacent buildings, where banquets and celebrations have been held until now. In this tower that dates from 1911, two building extensions have been carried out: one large triangular lounge, which opens to views of the street and a curved porch in the back garden. These extensions were done in 1994 and 1999 respectively. Both spaces connect to the original tower via the old porch, this connection providing more...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Germans Roca
    • Status Completed works
    • Type Restaurants
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users