Casa Patio Valencia

Single-family residence Loriguilla / Spain / 2018

60
60 Love 3,695 Visits Published

The yard house born of the place, the reflection and the search of a typological purification. The form is the result of these premises, the creation of two volumes that respond to the simplification of the original home of the village.


Is this form, too, that resolves interior ordination. Being the space between the two volumes responsible for lighting, circulation and organization.


The program consists of a ground floor of daytime character. The staircase, as a central element, articulates the spaces between the most public areas (kitchen, dining room and living room), the most private (bathroom and study). The first floor night area has two bedrooms with bathrooms.


With the initial premise of providing privacy to the house, direct views to the outside are avoided, so the lighting is resolved by longitudinal void flush with the ceiling on the ground floor and on the floor on the first floor, through skylights in superior bathrooms and through the window dining room, focusing the views towards the interior yard.


 


La casa patio nace del lugar, la reflexión y la búsqueda de una depuración tipológica. La forma es resultado de estas premisas, la creación de dos volúmenes que responden a la simplificación de la vivienda autóctona del pueblo.


Es esta forma, también, la que resuelve la ordenación interior. Siendo el espacio entre los dos volúmenes el encargado de la iluminación, circulación y organización.


El programa está conformado por una planta baja de carácter diurno. La escalera, como elemento central, articula los espacios entre las zonas más públicas (cocina, comedor y estar), de las más privadas (baño y despacho). La zona de noche de planta primera cuenta con dos dormitorios con baño.


Con la premisa inicial de dotar de privacidad a la vivienda, se evitan las vistas directas al exterior, por ello la iluminación está resuelta por huecos longitudinales enrasados a techo en la planta baja y sobre el suelo en planta primera, a través de lucernarios en baños superiores y mediante el ventanal del comedor focalizando las vistas hacia el patio interior.

60 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The yard house born of the place, the reflection and the search of a typological purification. The form is the result of these premises, the creation of two volumes that respond to the simplification of the original home of the village. Is this form, too, that resolves interior ordination. Being the space between the two volumes responsible for lighting, circulation and organization. The program consists of a ground floor of daytime character. The staircase, as a central element, articulates...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 60 users