Primary School

Design of the Prato Smeraldo Primary School Complex Rome / Italy / 2006

1
1 Love 4,102 Visits Published

The new school complex is located on parkland planted with olive trees surrounded by perimeter walls following the natural land slope. Located at different levels, the compact volumes of the three buildings rise around an internal square which used by both schools. This functions as playground for children, meeting and waiting area for parents and becomes an urban area during school holidays. Some of the complex spaces such as the auditorium, the canteen, the gym and the library can be used by the community as well.
Natural light and ventilation are provided through towers piercing out the flat roofs. These are perforated by slits, allowing controlled natural light to filter through into the common areas and the transparent partitions, which visually extend the classrooms space toward the garden. The modular layout of the space allows classrooms and laboratories spaces to be set up according to various current and future educational needs. The use of low energy consume technologies along with the use of solar tubes and solar panels contribute to create an exemplary environmentally sustainable building.


 


Il nuovo complesso scolastico è situato in un parco alberato circondato da mura perimetrali che seguono il pendio naturale del terreno. Posizionati su diversi livelli, i volumi compatti dei tre edifici si innalzano affacciandosi attorno a una piazza interna, utilizzata da entrambe le scuole, che funziona come parco giochi per i bambini, area di incontro e attesa per i genitori, diventando invece una vera piazza urbana durante i periodi di inoperatività delle scuole. Alcuni degli spazi complessi, come l'auditorium, la mensa, la palestra e la biblioteca, possono essere utilizzati anche dalla comunità fuori dall'orario scolastico.
L'illuminazione e la ventilazione naturali sono garantite grazie a camini che perforano i tetti piani, che a loro volta permettono alla luce naturale di filtrare in modo controllato attraverso tagli di luce, consentendo l'illuminazione delle aree comuni e delle partizioni trasparenti, che estendono visivamente lo spazio delle aule verso il giardino. La disposizione modulare della superficie consente di creare spazi flessibili per aule e laboratori, capaci di adattarsi alle varie esigenze educative, sia attuali che future. L'uso di tecnologie a basso consumo energetico, di tubi e pannelli solari contribuiscono a creare un edificio ecologicamente sostenibile.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The new school complex is located on parkland planted with olive trees surrounded by perimeter walls following the natural land slope. Located at different levels, the compact volumes of the three buildings rise around an internal square which used by both schools. This functions as playground for children, meeting and waiting area for parents and becomes an urban area during school holidays. Some of the complex spaces such as the auditorium, the canteen, the gym and the library can be used by...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users