Dom arquitectura restores a historic building in A Coruña

Respect for stone is the project axiom

by Malcolm Clark
14

Spanish architects dom arquitectura, Pablo Serrano Elorduy and Blanca Elorduy, have recently completed a House Rehabilitation in Noutigos (A Coruña). The stone façade has been retained and two new small openings have been created in the south wall at strategic locations for their panoramic views and to cover the need for light in specific environments. The new windows, made up of a fixed glass and a steel frame, contrast with the existing ones in chestnut wood.

The entrance garden, with large recovered old stone slabs, stone and wooden benches, Albizia trees, ivy and lavender, give a simple welcome.

The stone walls throughout the house are part of the interior finish. The severely damaged stone areas have been replaced with ochre coloured mortar.

The ground floor is an open space, with continuous floor, where there is the kitchen and living room.

On the first floor there are three bedrooms and two bathrooms. The floors are made with ceramic tiles painted with grey enamel.

The attic, which was originally used as a drying space, has become a completely open space, flooded with natural light through skylights in the gabled roof which also creates a small terrace with panoramic views.

Respect for the stone and the existing elements combined with a more diaphanous and open distribution, adequate lighting and modern furnishing create fascinating new spaces.

Comments
  • bernardo re

    Approccio discreto e sapiente. arch bernardo re

comment
Author
References
House Rehabilitation in Noutigos 131

House Rehabilitation in Noutigos

Carnota / Spain / 2013