House Rehabilitation in Noutigos

Carnota / Spain / 2013

129
129 Love 10,830 Visits Published
The aim was to act respecting the current volumes of this old house, located close to the river in the village of Noutigos. Maintaining the stone facade, replacing the original windows in chestnut wood, we just only propose two new small and strategic openings in the south wall for their views and the natural light needed for specific locations. The new openings with iron frame and fixed glass contrast with the existing ones and which are treated with a chestnut wood. Part of the south facade formed with very small stones has had to repair due to continuous moisture, so we propose a mortar render. We have maintained the large stones around the windows, and have continued to finish smoothing existing lines almost the entire first and second floor.   The entrance garden has been treated with a great old reclaimed flagstones, wood benches, albizias, ivy and lavender, give us a simple but hearty welcome. The recovered stone forms the interior finished walls. In the ground floor they combined with ocher mortar, it generates a game as a baseboard with different heights, covering damaged stone areas and adapting to the interior space distribution. The result is a balanced interior finish where dominates the mortar ocher and stones colors. The ground floor is a open space with a continuous pavement, where we place the dining room, the kitchen and the living area. On the first floor we located three bedrooms and two bathrooms. The slabs are made with clay vault painted with a gray glaze. The second floor under the cover is a space originally used as clothesline, now has become a completely open space, flooded with natural light through skylights and a cut in the cover that originates a small terrace with beautiful views to Finisterre and the Carnota bay. Respect the stone, recover the existing elements and combine them with an open and new distribution, actual lighting and furniture, creates a new charming spaces. [ES] El objetivo era hacer una actuación respetando la volumetría actual de esta antigua casa de pueblo, situada en la aldea de Noutigos, al lado del rio. Manteniendo su fachada de piedra, sustituyendo las ventanas originales en madera de castaño, solo se han hecho dos pequeñas nuevas aberturas en el muro sur en sitios estratégicos por su visión y por la necesidad de entrada de luz en lugares concretos. Las nuevas aberturas formadas por un vidrio fijo y un marco de acero corten contrastan con las existentes que se tratan en madera de castaño.   Una parte de la fachada sur se ha tenido que revocar debido a las continuas humedades que generaban las piedras tan pequeñas que la formaban. Se han respetado las grandes piedras que rodeaban las ventanas y se han seguido lineas existentes para acabar alisando casi toda la planta primera y bajo cubierta. El jardín de acceso se ha tratado con unas grandes losas de piedra antigua recuperada, unos bancos en piedra y madera, albizias, parra virgen y lavandas, que nos dan una sencilla pero acogedora bienvenida.   Las paredes de piedra de toda la vivienda forman parte del acabado interior. Se combina en planta baja con zonas acabadas por el mortero ocre del encintado de las mismas, se genera un juego a través de un zócalo de diferentes alturas, tapando zonas de piedras que estaban muy deterioradas y adaptándose a la distribución del espacio interior. El resultado es un acabado interior equilibrado donde predomina el color homogéneo que generan las piedras y el mortero ocre.    La planta baja es un solo espacio diáfano con un pavimento continuo, donde se sitúa la cocina el comedor y la zona de estar. En planta primera se sitúan las tres habitaciones y dos baños. Los forjados se han hecho nuevos con bovedillas cerámicas pintadas con unas veladuras grisáceas.   La planta bajo cubierta era un espacio utilizado originalmente como tendedero, ahora se ha convertido en un espacio totalmente abierto, iluminado con luz natural, a través de unos lucernarios un corte en la cubierta con el que originamos una pequeña terraza con preciosas vistas a Finisterre y a toda la bahía y la playa de Carnota.   El respeto de la piedra, y los elementos existentes combinados con una distribución más diáfana y abierta, una iluminación y mobiliario actual nos genera unos nuevos espacios con encanto.
129 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The aim was to act respecting the current volumes of this old house, located close to the river in the village of Noutigos. Maintaining the stone facade, replacing the original windows in chestnut wood, we just only propose two new small and strategic openings in the south wall for their views and the natural light needed for specific locations. The new openings with iron frame and fixed glass contrast with the existing ones and which are treated with a chestnut wood. Part of the south facade...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Main structure Masonry
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 129 users