BETHEL ASSEMBLY OF GOD

WAF Awards 2013 - Shortlist Singapore / Singapore / 2012

6
6 Love 2,742 Visits Published
OVERALL CONCEPT & DESIGN INTENT The design revolves around two key spiritual concepts which are pertinent to the church: Firstly, the name, “Bethel” according to the bible, refers to the place WHERE GOD’S PRESENCE IS. Jacob named it after his dream of a stairway reaching to heaven with angels of God ascending & descending on it. We feel that the church building should express this unique character of its name. Secondly, the client had requested for a design to Glorify Christ’s name and to continue His ministry; Christ’s name is glorified when His church rises up and lifts up His name in worship. BETHEL has a STRATEGIC location not only physically but spiritually in the local community. Hence every effort is made to create a LANDMARK building with an awareness of its presence in the Geylang East Central & Macpherson area. The design proposal revolves around a series of staircases that CONNECT all the major spaces of the church, from the 1st storey Fellowship space to the Sanctuary to the Youth Chapel (Picture 003 to 007)(Picture 008) to the Prayer Room and Baptismal Pool at the Roof Terrace. This feature staircase is symbolically seen as the “STAIRWAY TO HEAVEN.” As one traverses upward, one finds the final flight of stairs reaching towards the sky and later culminating in a baptismal pool. The expression of the stairway up the entire façade of the building has the gesture of reaching up, together with the slanted top profile of the glass, terminating at the prayer room. The Church is about PEOPLE OF GOD and not the building. Hence, the MAIN CIRCULATION SPACE and foyer are expressed on the side which is most VISIBLE – along the PIE. This will serve as a form of reaching out as the PASSER-BYS on the EXPRESSWAY see the volumes of worshippers going into God’s house & fellowshipping along the foyer. The huge glass façade of the Sanctuary overlooking the garden also INVITES outsiders to have a glimpse of the church’s worship, and maybe attract some curious walk-ins from the public. This also extends the view of the garden into the Sanctuary. This stairway illustrates the presence of God descending upon this church. In parallel, Bethelites (church members) are likened to be like angels of God ascending & descending along this stairway. Also, Bethel is likened to be like Jacob, where nations will be blessed through the church. The stairway is also naturally ventilated and weather tight from driving rain as a sustainable feature. This is achievable by layering the glass to allow airflow but keeping the heavy rains out. The huge biblical text on the foyer glass façade also BRINGS FORTH the WORD OF GOD in a world that is deprived of the Word of Truth.
6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    OVERALL CONCEPT & DESIGN INTENT The design revolves around two key spiritual concepts which are pertinent to the church: Firstly, the name, “Bethel” according to the bible, refers to the place WHERE GOD’S PRESENCE IS. Jacob named it after his dream of a stairway reaching to heaven with angels of God ascending & descending on it. We feel that the church building should express this unique character of its name. Secondly, the client had requested for a design to Glorify Christ’s name and to...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Churches
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users