Public Space in Calle Ferrocarril

Camas / Spain / 2010

1
1 Love 1,262 Visits Published
The intervention is located in a residual area, product from the regularization contained in the Master Plan, which realization depended on the public intervention. The extension in time of this precarious situation generated spontaneous ways of occupation, in some cases incompatible with each others, just as game area, pets walking and the one which finally reach to prevail, parking area. This situation supposes a conflict with the adjacent houses and, of course, with the transit of people in a walking area. The site area is about 580 m². The idea is to count on the materials around, and solve the residual elements whit those materials. It is important to incorporate a grove that needs not many attentions, as well as endow it with basic equipment that make the use of the space attractive, increasing on the other hand, the parking area. The space is organized starting with the design of one element of urban furniture which contains itself solutions of the established needs: sitting, lighting, vegetation and vehicles limited access. The repeating of this element generates different enviroments inside the complex. Certain flexibility for the furniture is needed, so its realization is made with concrete, keeping the characteristics elements: sitting, lighting, and adapting its length and position according the needs. This element has a corten steel box on the top, which contains the lightings. The position of the site area, west, and the location of the park area, makes important to incorporate a tree row with two objectives, to control the solar incidence on the west elevation of the houses because of a low position of the sun in the evening time, and to absorb the solar radiation reflected by the parking area, in order to avoid the increasing of temperature at the proper time of use of this space.
1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The intervention is located in a residual area, product from the regularization contained in the Master Plan, which realization depended on the public intervention. The extension in time of this precarious situation generated spontaneous ways of occupation, in some cases incompatible with each others, just as game area, pets walking and the one which finally reach to prevail, parking area. This situation supposes a conflict with the adjacent houses and, of course, with the transit of people in...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2010
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Ayuntamiento de Camas
    • Contractor Antonio Guisado Angulo
    • Status Completed works
    • Type Public Squares / Urban Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users