X House

Cabrils / Spain / 2012

89
89 Love 8,089 Visits Published
The X House project aims to solve by the definition of a system, language, or even through a unique form, a number of inquiries that rise up when we read the specific given site: how to protect and give protagonism to an impressive pine, that is located on the top of the site, and that makes access and approximation to the house extremely complex from the street; how to avoid deciding between the views to the sea and those to the mountains, and allow both visions in opposite directions; how to neutralize through form the presence of the contiguous constructions, to build up a fake isolation that denies the neighbours; how to double the main views, permitting quality frontal views from the front and the rear of the house; how to resolve so many a priories with a simple movement that answers to all of the previous aims without prioritizing nor explicitly formulating a response to any of them. The form, a unique form, is the result of a long process of search of individual answers to each of those challenges; thus, the form is not an a priori, but an effort to give a unitary response that satisfies each of the questions rose up in the design process. The X House is also a constructive exploration: a technique regularly used for the infrastructural construction such as bridges and tunnels, is here developed to meet the architectural scale, aiming to incorporate efficiency, and reduction of costs to the construction. The use of a mixed technique based on the application of a high-density concrete allows projecting the material at a high pressure to a single-sided formwork, and to acquire high structural resistance in extremely short periods of time. Thus, it is possible to project continuous 6m high walls without the need to use a two-sided formwork (which would be the regular construction procedure). The house is therefore a living expression of the specific technique, and accumulates in its skin the diverse and continuous knowledge acquired within the process of construction. The house is located on the upper part of a hill in Cabrils, in the outskirts of Barcelona. The site, with remarkable views and an important slope, is accessed from a single street located at the top of the site. The location of the house within the site responds to the aim to minimize excavation and optimize, within possible, the use of the non-occupied land. The access to the house is two meters depressed from the street, and the project searches to empathise through the use of blank walls the desire to be anchored in the site and to disappear from the street; the project clearly prioritizes the façades and views overseeing the valley. The house has two floors. The top floor, beyond incorporating a parking and allowing the access to the house, is conceived as a private suite of the owners: main room, with dresser and washroom / toilet, and spacious studio. In the lower floor there is a clear distinction between the front and the rear of the house; the front part has a totally open and public nature, build up with a living area in a double high space next to a kitchen-dining room articulated around a significant marble table, 8m long. The rear part of the lower floor holds the rooms and service areas, which through the patios are given direct and protected views to the valley, the sea and the mountain. Mainly, the project of the X House uses form to qualify spaces of very different nature and provide them with an individual character, always incorporating landscape as a main actor. Beyond the effective spatial arrangement at the front of the house, the views are the protagonist in each space. And learning from Dan Graham’s reflections, the image of the sea is always present when observing the mountain, and the mountain appears as a reflection when looking at the sea: a perceptive quality that enriches the experience of the house. [SP] El proyecto de la casa X busca resolver mediante un sistema, un lenguaje, una forma única, una multitud de interrogantes que se plantean al habitar específicamente el terreno dado: como proteger y dar protagonismo a un pino de dimensiones y apariencia impresionantes que se encuentra en la parte alta del terreno, y que dificulta cualquier acceso y acercamiento directo a la vivienda desde la vía de acceso; como no tomar partido entre las vistas al mar y las vistas a la montaña, y permitir ambas visiones en direcciones opuestas; como neutralizar con la forma la presencia de las casas contiguas, para construir una asilamiento ficticio respecto a los vecinos; como duplicar las vistas principales, permitiendo vistas de calidad a la parte frontal pero también a las estancias de la parte trasera de la casa; como resolver tantos aprioris con un simple movimiento que de respuesta a todas y cada una de estas voluntades sin explicar ni priorizar ninguna de ellas. La forma, una forma única, englobadora y muy medida, es el resultado de un largo proceso de búsqueda a respuestas individuales a cada uno de estos desafíos. La forma no es pues un a priori, sino un esfuerzo por dar una respuesta unitaria que satisfaga cada uno de los diversos interrogantes planteados. La Casa X es también una exploración constructiva: la aplicación a pequeña escala de una técnica habitualmente utilizada para construcciones de ingeniería como puentes y túneles, se desarrolla buscando aportar al mundo de la construcción eficiencia, y disminución de costes. La utilización de una técnica mixta, basada en el uso de un hormigón de alta densidad permite proyectar el material a alta presión sobre el encofrado de una sola cara, y adquirir grandes resistencias en periodos muy cortos de tiempo. Así, se consigue proyectar muros continuos de 6 m de alto, sin necesidad de encofrar a dos caras, como se ejecuta normalmente. La casa es pues una expresión viva de dicha técnica, y acumula en su piel las diversos aprendizajes continuados sobre el sistema. La casa se encuentra en la parte alta de una ladera del valle de Cabrils, en las afueras de Barcelona. El terreno de pendiente pronunciada y vistas remarcables tiene el acceso desde una única calle situada en la parte superior del terreno; la localización de la casa en el lugar responde a una voluntad de minimizar la excavación y posibilitar dentro de lo factible el uso de la parte no construida de la propiedad. El acceso a la casa, se encuentra deprimido dos metros respecto a la cota de la calle, enfatizando con sus muros totalmente ciegos la voluntad de incrustarse al terreno y de desaparecer respecto a la calle, mientras se priorizan las fachadas abiertas al valle. La casa consta de dos plantas. La planta superior, más allá de albergar un garaje y de permitir el acceso a la vivienda, se plantea como una suite privada de los propietarios de la casa: habitación principal, con su baño y vestidor, y un estudio. La planta inferior distingue una parte frontal de carácter totalmente abierto y público, articulado en una sala de estar en doble espacio y un comedor-cocina que se desarrollan alrededor de una gran mesa de mármol de ocho metros de largo; en la parte posterior de la vivienda se localizan las habitaciones y zonas de servicio, dándoles a través de los patios vistas directas sobre el valle, el mar y la montaña. Así el proyecto de la casa X consigue a través de la forma, cualificar espacios de muy distinta índole otorgándoles a cada uno un carácter único, y atendiendo siempre al paisaje como al principal actor. Más allá del juego espacial en la parte frontal de la casa, las vistas son las protagonistas. Así, aprendiendo del juego de reflejos de Dan Graham, el reflejo del mar está siempre presente en la visión de la montaña y la montaña se muestra cuando uno mira el mar. Una riqueza perceptiva que enriquece la experiencia de la casa.
89 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The X House project aims to solve by the definition of a system, language, or even through a unique form, a number of inquiries that rise up when we read the specific given site: how to protect and give protagonism to an impressive pine, that is located on the top of the site, and that makes access and approximation to the house extremely complex from the street; how to avoid deciding between the views to the sea and those to the mountains, and allow both visions in opposite directions; how to...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 89 users