Bodega Antion

Elciego / Spain / 2008

30
30 Love 4,690 Visits Published
The intention was to mould the plot of land, a plot which is extremely uneven, which could even be said to be shapeless. The project contemplates rooting the bodega in the earth as if it were a grapevine. Underground, deep down, the production is fed whilst, in the open air, its leaves, bathed by the sunlight, allow us to recognise it and to contemplate it. Most of the bodega is located under the grade line, in other words, underground, covered by a green blanket, with no alteration to the landscape. This is the operational part of the bodega, the part which requires a uniform temperature to be maintained, making it advisable, whenever possible, to use the natural properties of the land to protect it. These underground buildings gradually emerge from the land in different ways, each with their own distinctive identity, in varying shapes and sizes. In this way, the top of the production building can just be glimpsed from the North, whilst almost the entire building stands out in the South, designed with a ventilated façade to protect it from the direct impact of the sun. The rectangular building, the housing the raw material warehouse and the bottling line, protects the southern face of the wine ageing building, whose western face is also protected in this way, whilst its eastern side is underground. The landmark of visitors has twelve top-of-the-range guest rooms which open out onto a landscape of vineyards and Cantabria montains. As has already been described, this is the area to receive the sunlight, the one to establish a bond with the outdoors, the one to allow us to recognise it and the one to offer us its fruits; in short, it is the one directed at revealing all the quality and care put into the winemaking process. This bodega constructed by man aims to give a meaning to the countryside, in the same way as it is man who organises agriculture, by rationalising, shaping and taming the natural environment. Coloured, exposed monolithic concrete is predominant in the complex, only altered by the stainless steel crowning the great cylinder in the winemaking room, consistent with its function, whilst also serving as a reference and symbol. In parallel to the bodega’s operational circuit, the project contemplates a route to enable visitors can enjoy panoramic views of each unique area of the bodega, without interfering in the winemaking process. Construction Manager: J. Marino PASCUAL Implementation Manager: Miguel Blanco Sáez Support Technicians: GE ingenieros Support Technicians: Roberto Murga Rubén Pérez Tomás López Inmaculada Sanz Marina Pascual Ernesto Reiner Alfredo Mendaza Raquel Blanco Juan Carlos García David de Manuel Maitane Pascual G.E. Ingenieros (Climatización) Carlos Cifuentes (Ilumin. Monumental)
30 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The intention was to mould the plot of land, a plot which is extremely uneven, which could even be said to be shapeless. The project contemplates rooting the bodega in the earth as if it were a grapevine. Underground, deep down, the production is fed whilst, in the open air, its leaves, bathed by the sunlight, allow us to recognise it and to contemplate it. Most of the bodega is located under the grade line, in other words, underground, covered by a green blanket, with no alteration to the...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Proconsol Bodega Antion, S.L.
    • Contractor Acciona Infraestructuras, S.A.
    • Status Completed works
    • Type Wineries and distilleries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 30 users