Devon Passivhaus

Devon / United Kingdom / 2019

22
22 Love 2,166 Visits Published

 


                                                                                        


Planning for this project was won under Paragraph 79, the Country House Clause, with a design taking inspiration from the surroundings.


 


The overall design is simple and clean. An elegant brick front complements the brickwork of the old garden wall and a discrete front door opening references the gate in the garden wall. Further down, an oriel window breaks through, hinting at what is behind. Elsewhere, external surfaces are dark render, designed to recede visually in deference to the surrounding garden.


 


Tucked within, the house has a glass roofed courtyard at its centre, a winter garden flooding light into the interior. Spaces are arranged around this central core so the building functions both as a home and a gallery for our clients, great collectors of pottery and art, with spaces to display and curate.


 


Comfortable and serene interior spaces are punctuated with tactile and textured materials: reclaimed terracotta, rough sawn oak and clay plaster, to ensure that internally the building feels connected to the garden that inspired it.


 


The footprint and walls of the original garden inform the design of the house, the landscape is replanted, and historic paths have been re-established.


 


The house is certified Passivhaus, and includes air source heating, MVHR, solar power, battery storage, super-insulation and triple-glazing throughout, to provide over 100% of required energy.


 


Location – Devon, Great Britain


Total Area – 388 m2 / 4176 sq ft


Completed – December 2018


 


Architects – McLean Quinlan


Interior Design – McLean Quinlan


 


Structural Engineer – Tribus, Airey and Coles


QS – Hosken Parks


M&E -Warm


Landscape Design – Client


Contractor – Goulden and Sons


 


Photography/Film – Jim Stephenson


 


Vimeo link - https://vimeo.com/manage/386192608/general

22 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

                                                                                        ...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users