Palazzo della Luce

Treviso / Italy / 2021

8
8 Love 857 Visits Published

The restoration and conversion of the sixteenth-century building, originally built by the military leader Mercurio Bua and used as his private house, located inside the ancient walls of Treviso and overlooking the monumental Temple of San Nicolò, was an opportunity to learn about and deepen the centenary history of this part of the city.


Over the centuries, the building has been part of some largest transformations that involved the city of Treviso, from the late medieval period to the present day, passing through the damage caused by the bombings of two world wars and the consequent reconstructions, which partially altered its identity and wrote its destiny, through the conversion in headquarters of several public institutions.


The first step of the project fulfilled the need to remove those inconsistent integrations with the history of the building, to consolidate the original structure, to give it a more clear reading and to rediscover some ancient frescoes on the main facade, according to the spirit of Treviso, also called "Urbs picta" thanks to its many frescoed buildings.


The opening towards the city came with the need for a new name, "Palazzo Della Luce", which emphasizes the public vocation of the building; a new place where the original architecture and spatiality of the building dialogue with the contemporaneity, as a consequence of its new function as co-working, to reach new forms of professionalism and sociality, linked to a fluid use of high-tech services.


Architects: EXiT architetti associati


Design Team: Francesco Loschi, Giuseppe Pagano, Paolo Panetto


Collaborators: Shutong Fan, Emily Manias, Hans Ye


Project Manager: Francesco Loschi


Contractor: Costruzioni Bordignon


Structure engineers: Giorgio Basso, Giovanni Lazzaro


Mep & Hvac: Alessio Borgo, Daniele Piccolo


Facades restoration project: Rossella Riscica


Interior designers: Squared Architects


Lighting Designers: Stingers


Acoustic Consultant: Lorenzo Soligo


Client: Infinite S.r.l.


Project timing: 2019/2021


Location: Treviso


Photography: Marco Zanta

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The restoration and conversion of the sixteenth-century building, originally built by the military leader Mercurio Bua and used as his private house, located inside the ancient walls of Treviso and overlooking the monumental Temple of San Nicolò, was an opportunity to learn about and deepen the centenary history of this part of the city. Over the centuries, the building has been part of some largest transformations that involved the city of Treviso, from the late medieval period to the...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Offices/studios / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users