NCAVED

Agios Sostis / Greece / 2020

168
168 Love 3,219 Visits Published

NCaved is located on a small secluded rocky cove seemingly hovering just above sea level. The need to create a protected shelter, at a location of disarming view, but openly exposed to strong north winds, led us to the decision to drill the slope, instead of arranging a set of spaces in line at ground level.
We applied a rectangular grid to the slope to produce a three-dimensional “chessboard” of solids and voids. This strict geometry is discontinued with the rotation of the last axis of the grid, which provides the living area with ampler view. Shifting the axis intensifies the sense of perspective significantly, and thus the imprint of the residence appears minimized at the conceptual end of the ascent.
Longitudinal walls of dry stone create the vertical borders, which lead the visitor's gaze to the horizon line. In contrast to the sturdy stone walls, the transverse facades are light, made of glass and can open along their entire length. The front is fully open to the east view, while the rear windows frame indoor gardens, enhancing the air flow and letting light into the residence.
An in caved staircase connects the three levels externally and leads to the main entrance, located at the living room loft. This smooth descent into the interior of the house slowly reveals the initially hidden spaces of the house, while framing a two sided view: a visual outlet to the sea during the descent, an outlet to the sky during the ascent.
In-caved areas are “negative” spaces. They result from severing and removing part of the rock. This rough feeling of a natural cavity was what we aimed to recreate with our choice of materials and color palette. Stone, exposed concrete, wood and metal are used with precision to create coarse inner shells.


Location: Ag. Sostis, Serifos Island
Gross area: 360m2
Site area: 6.000m2
Construction: Mold Architects
Year: 2020
Architectural Design: Mold Architects –Iliana Kerestetzi
Consultant Architect: Manos Kerestetzis

Design Team: Iliana Kerestetzi, Konstantinos Vlachoulis, Mixalis Xirokostas
Structural Engineer: Studio 265
Mechanical Engineer: TEAM M-H
Lighting Design: Nikos Adrianopoulos
Construction: Mold architects
Photographer 1 : Yiorgis Yerolymbos
Photographer 2 –Video : Panagiotis Voumvakis

168 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    NCaved is located on a small secluded rocky cove seemingly hovering just above sea level. The need to create a protected shelter, at a location of disarming view, but openly exposed to strong north winds, led us to the decision to drill the slope, instead of arranging a set of spaces in line at ground level.We applied a rectangular grid to the slope to produce a three-dimensional “chessboard” of solids and voids. This strict geometry is discontinued with the rotation of the last...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 168 users