Kunstmuseum Basel Extension

Wienerberger Brick Award 2018 - Grand Prize Winner & Category Winner Sharing Public Spaces Basel / Switzerland / 2016

14
14 Love 3,922 Visits Published

The extension functions as the contemporary counterpart to the Kunstmuseum’s main building from the 1930s. The north-west façade flexes into an indented corner, providing a welcoming entrance that spatially refers to the straight arcade of the pre-existing structure. With skylights at the top and windows in the middle, the organization into three floors is inspired by the main building’s typology. The façade in waterstruck grey bricks also perpetuates the compactness of its light limestone volume. A light frieze subtly merges text elements within the brick layers. Delineated by loadbearing concrete walls in a cross lay-out, the new exhibition spaces convey permanence while leaving the staircase to modulate the resulting areas.

14 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The extension functions as the contemporary counterpart to the Kunstmuseum’s main building from the 1930s. The north-west façade flexes into an indented corner, providing a welcoming entrance that spatially refers to the straight arcade of the pre-existing structure. With skylights at the top and windows in the middle, the organization into three floors is inspired by the main building’s typology. The façade in waterstruck grey bricks also perpetuates the compactness...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Museums / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users