Anker-Jordan Residence

Ossipee / United States / 2017

7
7 Love 1,097 Visits Published

Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds – including the lake, forests, and White Mountains range beyond.


The cottage’s lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation – all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from.


The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play.


Using a process of adaptive computational design, Scalar developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site. The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rail and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction. The process is then reiterated in a fractal fashion to address multigenerational family program: A conjoined second prism – evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.


Architect: Julio Salcedo – principal, Murilo Machado Candido – Associate Scalar Architecture


Project Team: Julio Salcedo – Principal in Charge, Ben Prager, Cristina Marti Vilar, Fernando Cremades, Julia Castano, Laura Hernandez Ramos, Lina Gao, Min Ji Kim, Murilo Machado Candido


Project Location: OssipeeLake, New Hampshire
Total Area (sq.ft.): 3,000 sf Deck: 700 sf
Cost: withdrawn per client request $190,00/sf
Month/Year of completion: October 2017
Client: Hans Anker and Lisa Jordan
Contractor: Glen Builders – Paul Marks, General contractor
Civil: HEB Engineering, Inc
Structural: Reilly Tarantino Engineering
Photographer: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
Models: Ye Rim Kim, Murilo Machado Candido, Julio Salcedo
Materials used: Light wood frame, Everlast roofing standing seen metal siding, High density spray foam insulation, Maple floors, Kas-Kel windows, Chick lumber – flooring and building supplies, Bosch, Smeg and Whirlpool appliances.

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns. Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds – including the lake, forests, and White Mountains range beyond. The cottage’s lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate,...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users