CCI Chartres | Agence Philippe Fichet

Structure of accomodation Chartres / France / 2014

9
9 Love 2,271 Visits Published

Generalities


The structure of the accommodation of Chartres is composed of 80 small flats and located within the Chamber of Commerce and Industry (CCI) of the Eure-et-Loir department. It provides full service to students either on trainings or attending apprenticeships.


The intent


For the purpose of this project, the CCI is committed to support and engage into making the business world more dynamic. In fact, this architectural program arises from this mind-set and aims at being its symbol.


This residence comes into play in an era where natural and actual professional challenges take place, where education, training and guidance make one, and at a moment when future professional commitments are put into perspective. In this context, this accommodation will demonstrate and emphasise a true sense of hospitality together with a twist of modernity which will echo the need of the business organisations. It will reflect the commitments of the business world to towards environmental values.


This program offers new opportunities for community bounding and social connection in a broader and more up-to-date scale. Its modernity will appeal for multi-qualifying offers.


This project embraces an environmental approach, especially through an H&E certification (Cerqual) combined with a BBC label.


The project


The establishment of this program will settle naturally around the current parcel. Due to its placement and orientation, the shape of the site is particularly appropriate for the development of this project and is ready to welcome its bioclimatic and sustainability features which constitute core values. Committing to this principle is committing on a larger extend to greater urban rehabilitation. It is also a way of getting anchored naturally into the site instead of breaking its history.


The reception areas are open, bright and meant for movement, which make them comfortable and conducive to both breaks and meetings among residents.As for the lodgings themselves, several configurations will be offered in order to accommodate various durations of stay which will impact their use. It is essential to allow for comfort of both short visits – including business workshops – as well as longer stays such as full university degrees.


A bipolar set-up for the living units will enhance the flexibility needed for the different purposes implied. The wet rooms, including bathroom and kitchen, are gathered around the circulation space and define the entrance. This formula appears to be a prerequisite to value the space of the living room, which will then qualify as a sleeping room as well as a living area. This easy solution meets all requirements for a differentiated use as expected for this residence.


The accommodations are developed based on a similar layout consistent with their set-up and offer an optimized opening to the environment. The whole arrangement provides view on the island which varies depending on the location of the apartments. In fact, each one will show different levels of permeability towards the horizon.


The set-up of the residence offers natural light and great exposure to sunlight for all apartments. Full flexibility in the arrangements of the interior is permitted for all accommodations. A bright overall tone will be given to the residence and the future colouring will be developed according to the process of vegetation which comes along with the project.


The façades


Façades are bright in order to enhance the quality of the light. Façades are covered in a plain coating, smooth as a skin in order to capture and diffuse light copiously. The west façade is more exposed to rough conditions over summer and is made of punched metal slabs – which are permeable to air – in order to create a protection and decrease unwanted effects due to climate. The finishing of this façade gives a shimmering outlook and forms filters. It is a way to set a threshold and mark a distance between the street and the living spaces.


We offer a unique glass unit framed with an integrated bind for the east façade and for the west façade of the ground-floor. This will allow for optimised performances and reduced costs for the bay windows. The project includes graphical signs serving as a link with the landscape and strong lines which allow for sustainable quality of usage.


The environment


Outdoor spaces are vegetated (pine trees, maples, lobed-leaved trees and lying dry herbs…) and slices of irregular vegetation are surrounding the parking area in order to reduce its visibility. Walkways are available near the façades to allow for relaxing times while enjoying the gardens of the residence.
The free space, which constitutes the widest part outside the extension and opposite to the parking spots, will be available solely to the residents in order to give them opportunities to enjoy peaceful moments in the garden.


[FR]
Généralité
La structure d’hébergement de 80 studettes à Chartres est réalisé sur l’emprise foncière de la Chambre de commerce et d’industrie (CCI) d’Eure-et-Loir, afin d’apporter un service complet à ses jeunes étudiants en formation ou alternance.

Intention
Dans ce projet la CCI s'engage, conforte et prend part à la dynamique du monde actif des entreprises. Ce programme en est l'expression et aussi un symbole.
Ainsi, la résidence se positionne aux frontières naturelles et bien réelles des premiers enjeux professionnels où enseignement, formation et orientation se côtoient, exactement aux temps des questionnements pour des engagements professionnels à venir. Ce lieu d'hébergement se doit de montrer et exprimer des réelles qualités d'hospitalité, et de modernité qui seront un écho à celui de la volonté des entreprises. Il doit exprimer la volonté du monde professionnel dans son engagement vers des valeurs environnementales.
Le programme s'inscrit dans un schéma de liens nouveaux et de resserrement sur des échelles sociales plus larges et plus actuelles. Par sa modernité il appelle des propositions multi-qualifiantes. Une démarche environnementale est associée à ce projet, en l’occurrence, la démarche de certification H&E (Cerqual) associée au label BBC.

Le projet
Le développement du programme s’inscrit dans la configuration naturelle de la parcelle. La forme du terrain favorise, du fait de son orientation, un développement du projet avantageux et favorable aux aspects bioclimatiques et de développement durable qu'il faut valoriser. S'attacher à ce principe, c'est s'attacher à une qualification urbaine plus large et exemplaire, s'ancrer naturellement dans le site et ainsi s’inscrire plutôt que rompre avec ce qui appartient à l'histoire du lieu.
Ouverts, respirants et qualifiés pour des mouvements, les séquences et espaces d'accueil sont confortables et propices aux pauses ou échanges entre résidents. S'agissant des logements eux-mêmes, il faut exprimer et proposer par les configurations des espaces d’hébergement, un rapport cohérent avec des durées de séjour assez différentes qui impacteront l'usage. Favoriser le confort d'un séjour réduit le temps d'une formation professionnelle et s’accommoder aussi des échéances étudiantes plus longues qui sont celles des cycles universitaires.
Pour répondre à cette question de flexibilité et de variation de ces modes d'usage nécessairement différents, une organisation bipolaire des espaces de l'unité de vie optimise le sujet. Les pièces humides, c'est à dire la salle d'eau et la kitchenette sont rassemblées autour de la petite circulation et définissent ainsi un espace d'entrée. Cette formule apparaît un comme un impératif pour valoriser la pièce de vie qui peut prétendre de cette façon au double statut de chambre ou de pièce à vivre d'un petit logement. Cette solution simple répond à cette particularité de l'usage différencié qui est envisagé pour la résidence.
Les logements sont développés selon des gabarits identiques et cohérents avec leur organisation, ils offrent une ouverture optimisée sur l'environnement. La configuration de l'ensemble apporte des vues dans l'ilot, variables selon la position des logements qui sont ouverts à des perméabilités différentes dans leur rapport aux horizons.
L'organisation de la résidence permet un accès à la lumière du jour et à un très bon ensoleillement pour la totalité des logements. Une flexibilité dans les aménagements de la pièce de vie est permise. La tonalité d'ensemble de la résidence sera claire et les colorations qui interviendront seront développées selon la végétalisation qui accompagne le projet.

Les façades
Les façades sont claires pour accroître la qualité de la lumière. Les façades sont revêtues d’un simple enduit dur et très lisse comme une peau dont l'objectif est de capter la lumière et la diffuser abondamment. La façade ouest plus exposée aux situations d'inconfort d'été est réalisée avec des plaques en métal perforé perméable à l'air et formant un manteau tampon réduisant les effets climatologiques indésirables .Cette finition de façade aux allures évanescentes et moirées forment des filtres. C'est une façon de marquer un seuil et d'assurer ainsi une « distance » entre la rue et les espaces de vie.
Nous proposons un bloc fenêtre unique formé d’un cadre et d'un châssis avec store intégré en façade Est et au rez-de-chaussée de la façade Ouest. Par ce principe, nous optimisons les performances et coûts des baies. Le projet se pare de signes graphiques comme des liens avec le paysage qui sont autant de traits significatifs de proposition pour une qualité d'usage durable.

Environnement

Les espaces extérieurs sont végétalisés (Pins, érables, feuillus des bocages et herbes sèches tapissantes...) et nous proposons des franges libres sur le parc de stationnement pour en réduire sa perception. Des cheminements courent à légère distance des façades et permettent des temps de détente afin de profiter des espaces jardin de la résidence. La partie libre, et aussi la plus vaste hors emprise de l'extension à l'opposé des stationnements, sera particulièrement réservée à l'accueil des résidents pour des moments de détente jardin.

9 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Generalities The structure of the accommodation of Chartres is composed of 80 small flats and located within the Chamber of Commerce and Industry (CCI) of the Eure-et-Loir department. It provides full service to students either on trainings or attending apprenticeships. The intent For the purpose of this project, the CCI is committed to support and engage into making the business world more dynamic. In fact, this architectural program arises from this mind-set and aims at being its...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Student Halls of residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users