H67

Montreal / Canada / 2015

78
78 Love 10,427 Visits Published

Moshe Safdie's Habitat 67 is an iconic landmark that has inspired architecture since its inception in 1967. This beautifully composed apartment building offers tenants the possibility of living in a village within a high-rise context. The stacking of each apartment allows each tenant to have a one-of-a-kind unit layout while sharing a garden terrace with an adjoining tenant.


The only commonality of these unique spaces is the panoramic view of the city skyline across the St-Lawrence river below.


The mandate for the H67 project was to refurbish a unit that had been remodeled many times in the past, resulting in views obstructed by opaque interior partitions. As a result, the primary challenge was not only to restore the panoramic views to optimize the distribution of light throughout the apartment but to also retain the private interior spaces required for comfortable living.


The functional and minimal design of the open space was obtained by removing all interior walls. Then, glass was added to the original concrete walls to add qualities of transparency and reflection. The apartment gives the impression of being part of a series of moving cubes, evoking the flow of the river that runs beside this modern day version of hanging gardens.


Integrating the qualities of an individual home and garden into an urban high-rise, through a medium of prefabricated cubes was a revolutionary concept that rethought the apartment building concept in 1967.


 


[FR]


 


Habitat 67, imaginé par Moshe Safdie pour l’exposition universelle de Montréal en 1967, est devenu une icône de l’architecture Nord-Américaine puis internationale. Prouesse d’ingénierie, il s’érige en un jeu dynamique de cubes de béton et atteint une cohérence vernaculaire chaleureuse. C’est un habitat démocratique où chacun jouit d’un jardin, d’un panorama et d’un espace de vie unique.


Le mandat était celui de rénover une unité qui avait fait l’objet de nombreuses transformations dans le passé. Puisque rien du design original subsistait, le défi était de repartir à zéro, de renouer avec la philosophie Safdie tout en incorporant un art de vivre 2015!


Il a été opté pour un design résolument fonctionnel et minimal. Les cloisons intérieures de l’unité on été abattues pour baigner les espaces ouverts de lumière, mais aussi pour décloisonner le regard de l’occupant qui peut désormais contempler deux réalités contrastantes : celle de centre-ville de Montréal et son effervescence puis celle du fleuve Saint-Laurent et sa langueur apaisante.


Les trois cubes préfabriqués de l’unité ainsi dépouillés, il en résulte des espaces purs, blancs, abstraits. Le rangement, blanc aussi, devient mural pour se dissimuler dans l’enveloppe. La fonction des lieux s’exprime sans détour: la bibliothèque envahit un mur entier dans le salon, le bain et la douche dominent la pièce d’eau. Dans la cuisine, l’îlot et les armoires deviennent des volumes en mouvance.



Ce qui donne une qualité aux lieux, outre le traitement de la lumière et la définition des espaces, est l’expérience de la matière. Le béton, si omniprésent dans le complexe d’Habitat 67, se révèle par endroits choisis dans l’unité. Le verre noir, tantôt transparent, tantôt opaque, participe avec les miroirs à créer une superposition de réflexions. Le panorama si savamment cadré par les fenêtres s’y voit dédoublé.


Voici un espace de vie où jardin, fleuve et ville s’invitent dans l’univers intime.

78 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Moshe Safdie's Habitat 67 is an iconic landmark that has inspired architecture since its inception in 1967. This beautifully composed apartment building offers tenants the possibility of living in a village within a high-rise context. The stacking of each apartment allows each tenant to have a one-of-a-kind unit layout while sharing a garden terrace with an adjoining tenant. The only commonality of these unique spaces is the panoramic view of the city skyline across the St-Lawrence river...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 78 users