Milstein Hall

Extension to the College of Architecture, Art and Planning Cornell / United States / 2011

18
18 Love 11,646 Visits Published
Occupying four distinct buildings at the northern periphery of Cornell's Arts Quad, the College for Architecture, Art and Planning (AAP) was a fragmented area, dislocated from the energy of university life. The new Milstein Hall - a 14,000m2 complex containing much-needed studio, exhibition and crit space, an auditorium and a new Fine Arts Library - is conceived not as a symbolic, isolated addition to the campus but as a connecting structure: a large elevated horizontal plate that links the second levels of Sibley and Rand Halls and cantilevers over University Avenue, reaching towards the Foundry building. Where a car park once stood between Sibley and Rand, a contiguous, multi-layer system of buildings and plazas unites the disparate elements of the AAP, creating a public space adjacent to the campus's most beautiful feature, just to the north - the Fall Creek Gorge. The four existing buildings of the AAP - Rand, Sibley, the Foundry and Tjaden Hall - exhibit varying architectural styles but share a single typology: linear, corridor-based buildings that segregate the AAP's disciplines in closed rooms behind a labyrinth of entrances, security codes and dead ends. Milstein Hall provides a type of space currently absent from the campus: a wide-open expanse that stimulates the interaction of programs, and allows flexibility over time. Within Milstein Hall's upper plate, which has access to Rand and Sibley, areas are defined not by walls but by subtle manipulations of the section that trigger particular uses: a sunken area for the library, raised areas for crit spaces, and open spaces for studios - all suffused with light from floor-to-ceiling windows and a grid of skylights. The roof of the upper plate, visible from the third floor of Sibley, Rand and Baker Lab, is an open platform with views of the gorge and the surrounding campus, and is gridded with vegetation that becomes denser in the direction of the gorge. Milstein Hall is intended as a building with hidden depths: the floor of the upper plate is punctured by the bulging ceiling of the lower plate, opening a route to the lower levels. This bump continues to slope downwards on both sides, dissecting the lower plate into three areas with varying heights and depths: the lobby (on the Rand side of the building); the basement, with computer labs and meeting areas (in the middle); and a 282-seat auditorium that gradually rises to a double-height space (on the Sibley side). Like the upper plate, the auditorium has floor-to-ceiling windows, granting views both into the lecture theatre for passersby and out of it for students. Outside the auditorium, a sunken garden, exhibition space and plaza extends to the central, domed portion of Sibley Hall, reinforcing its importance and creating, for the first time, a coherent entry sequence from the north into AAP. Milstein Hall's sheltering cantilevers, both to the north and the south east, similarly define new areas of public space and encourage new ways to navigate the interlinked AAP. [IT] La nuova struttura modernista in vetro e acciaio consentirà di riunire su un’unica piattaforma le diverse discipline del college facilitando in tal modo la collaborazione e la comunicazione tra i diversi dipartimenti. La superficie che si sviluppa sotto la struttura in acciaio sarà flessibile, al fine di consentire diversi utilizzi dello spazio. Potrà infatti essere provvisoriamente coperta per una funzionalità costante, indipendentemente dalle condizioni climatiche. “Noi tutti conosciamo il clima di questo posto – commenta Shohei Shigematsu, socio dell’Office for Metropolitan Architecture – abbiamo quindi pensato che dovremmo poter usufruire di una varietà di spazi esterni”. L’edificio si svilupperà su una superficie complessiva di 4mila metri quadrati circa, distribuiti su tre livelli, di cui uno interrato. All’interno troveranno spazio un auditorium con 300 posti a sedere e aree riservate ad esposizioni o altre iniziative. Il piano superiore ospiterà la Fine Arts Library, laboratori informatici e sale studio. Finestre a tutt’altezza e lucernari consentiranno l’illuminazione naturale di tutto il piano. Il tetto del piano inferiore formerà una sorta di “protuberanza” che definirà il fianco dell’auditorium e darà forma alla hall centrale, nonché accesso al piano superiore. Koolhaas definisce questo aspetto del progetto la “segreta profondità dell’edificio”.
18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Occupying four distinct buildings at the northern periphery of Cornell's Arts Quad, the College for Architecture, Art and Planning (AAP) was a fragmented area, dislocated from the energy of university life. The new Milstein Hall - a 14,000m2 complex containing much-needed studio, exhibition and crit space, an auditorium and a new Fine Arts Library - is conceived not as a symbolic, isolated addition to the campus but as a connecting structure: a large elevated horizontal plate that links the...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users