Pepito Grillo Restaurant

Madrid / Spain / 2014

42
42 Love 6,409 Visits Published

This project was conceived afer Areas, an international company and leader in Food & Beverage and Travel Retail in Spain, invited us to collaborate on a new restaurant concept that difered in aesthetics and service from its existing projects portolio, therefore, participating in the AENA 2012 competition for the management of establishments for the Adolfo Suárez Madrid-Barajas International Airport. The location, on the second foor of the airport, was an old 600 SQM restaurant from the company located nearby the access to the Air Shutle and VIP room. Due to its location, the customer profle, which allocated this new service, were executives taking the air shutle fights and professionals working at the airport. The commission consisted in the creation of a space that stayed away from the typical image of airport fast food restaurants, and to invite - this profle of customers - to taste an elaborated menu, where grilled dishes and salads would be the protagonists along with an extended wine list. For this new Project, Sandra Tarruella’s team remodeled fully the existing premises, by working with high communication volumes designed based on a fnishes’ composition, as well as a topographical play of levels that helped organize and gave hierarchy to the space in the dining areas, and kitchen or service zones. The main challenge was to energize and enhance the preparation of dishes and the exposure of products, and be able to stand out- with its quality standards- from the rest of the competition and invite people to come in. The strategy was to divide the preparation of hot foods, cold foods and desserts, as well as beverages, in various locations of the space to polarize the activity and its atractiveness. To achieve this, we kept the existing location of the hot show kitchen, but a new zone for salads and desserts was created, a new white marble bar was made for drinks and cofees, as well as a wine shelf made in iron, wood and deploye metal mesh to display and store wine botles. The existing show kitchen was improved with new black granite counters that provide new preparation spots and service, but in addition, a new integrated bar -fnished in iron and wood - was introduced for those customers who wanted to enjoy viewing the show cooking of the grill. This central part of the whole project and business core is crowned with a large structure made of iron profles and panels of diferent materials such as: reclaimed wood, backlit printed glass, cement, backlit deploye iron mesh and communication screens for special dishes. This high totem serves as a landmark in the airport and as a support for signs made in cutout wooden leters placed over backlit panels. The same mural solution was also applied on the side of the restaurant - closest to the air shutle passenger control - to reinforce its presence and communicate with customers, together with a smaller dining area. Over a gray porcelain 1x1 meter tile foor, which ran across the access area and kitchen, a new oak wood platorm -in a coal tone - was placed where the dining rooms are located. This new zone was organized in small spaces separated by continuous cement and leather benches, where the wood fooring was placed on opposite directions, creating a play of slats that turn up on the wall and create a wooden wall in a backdrop manner. In these new dining rooms, as well as the drinks’ bar and the hot bar, stools and chairs were placed in diferent wood and leather fnishes, mixed with tables or bars that have oak wood tabletops. Also some waiters’ stations were designed in oak and iron. Both, on the front of the premises and throughout the dining zones, some iron porticos were placed and serve sometimes as railings, marking the diferent zones, but without interfering with the global perception of the space. Other times they create the illusion of ceilings that ran across the dining rooms, emphasizing the height and reinforcing the lighting. To contrast with the technical lighting, new ceiling lamps, with wooden screens, were placed randomly over the benches’ backrest and bars.


 


[ES]
Este proyecto nace de la invitación de Áreas, compañia internacional y lider en Food & Beverage y Travel Retail, a colaborar en un nuevo concepto de restauración que se diferenciara en estetica y servicio de su cartera de proyectos, participando asi en el concurso de AENA del 2012 para la gestión de los establecimientos del Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas. La localización en la segunda planta del aeropuerto era un antiguo restaurante del grupo de 600m2, próximo al acceso del puente aereo y la sala vip. Debido a esta localización, el perfl al que destinaba este nuevo servicio era publico ejecutivo del puente aereo y a los profesionales del aeropuerto. El encargo era crear un espacio que huyera de la imagen de comida rápida del aeropuerto para invitar a este perfl de cliente a degustar una carta elaborada donde los platos la brasa y ensaladas serian los protagonistas junto a una surtida carta de vinos. Para este nuevo proyecto el Equipo Sandra Tarruella desarrolló la reforma integral trabajando con volumenes altos de comunicación diseñados a partir de una composición revestimientos, asi como un juego topográfco de niveles que ayudaban a organizar y jerarquizar el espacio en las zonas de comedor y las zonas de cocina o servicio. El principal reto era dinamizar y potenciar la preparación de los platos y la exposición de los productos para diferenciarse en los estándares de calidad del resto de competidores e invitar a entrar. La estrategia fue repartir la preparación de caliente, frio y postres, asi como bebidas, en varios puntos del espacio para polarizar la actividad y su atractivo. Para ello se aprovechó la localización de la cocina vista caliente pero se creó una nueva zona para ensaladas y postres, una nueva barra de mármol blanco pais para las bebidas y cafes, asi como una estanteria de hierro, madera y deployé para la exposición y almacenamiento de vinos. La cocina vista existente se mejoró con unos nuevos mostradores de granito negro que albergaban nuevos puntos de preparación y servicio, pero a su vez se introdujo una nueva barra integrada de madera y hierro para aquellos clientes que quisieran disfrutar del showcooking de la brasa. Esta parte central de todo el proyecto y corazón del negocio se coronaba con una gran estructura de perfles de hierro y unos paneles de materiales como la madera recuperada, el vidrio impreso retro iluminado, el cemento, la malla deployé de hierro retro iluminada y pantallas de comunicación para los platos especiales. Este tótem en altura servia como hito dentro del aeropuerto y soporte para la rotulación en letras de madera recortada sobre los paneles retro iluminados. Esta misma solución mural tambien se aplico en el lateral del restaurante más cercano al control de pasajeros del puente aereo para reforzar su presencia y comunicarse con los clientes, junto con una zona más pequeña de comedor. Sobre un pavimento de gres porcelánico gris de 1x1m que recorria todo el espacio de acceso y de cocina se elevó una nueva plataforma de madera de roble teñido a tono de carbón que albergaba los comedores. Esta nueva zona se organizaba en pequeñas áreas separadas por bancos corridos de cuero y cemento donde la madera del suelo se disponia en sentidos opuestos creando un juego de lamas que a su vez subia por la pared y creaba un mural de madera como telón de fondo. En estos nuevos comedores, asi como en la barra de bebidas o en la de caliente se dispusieron las sillas y taburetes en distintos acabados de madera y cuero conjuntados con mesas o barras con sobres de roble. Tambien se diseñaron muebles de camareros de hierro y roble. Tanto en el frente del local como en toda la zona de comedores se instalaron unos pórticos de hierro que actuaban a veces de barandilla, zonifcando los limites o las distintas zonas pero sin interferir en la percepción global del espacio, y otras veces creaban la falsa ilusión de techos que discurrian sobre los comedores potenciando la altura y reforzando la iluminación. Para contrastar con esta iluminación mas tecnica se introdujeron nuevas lámparas de madera con pantalla distribuidas aleatoriamente sobre las repisas de los bancos y barras.

42 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This project was conceived afer Areas, an international company and leader in Food & Beverage and Travel Retail in Spain, invited us to collaborate on a new restaurant concept that difered in aesthetics and service from its existing projects portolio, therefore, participating in the AENA 2012 competition for the management of establishments for the Adolfo Suárez Madrid-Barajas International Airport. The location, on the second foor of the airport, was an old 600 SQM restaurant from...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Áreas
    • Status Completed works
    • Type Restaurants
    Archilovers On Instagram
    Lovers 42 users