IF_ Fashion Store By Livreri

Showroom - Gallery Favara / Italy / 2014

3
3 Love 1,167 Visits Published

The building is located in an urban zone of the city of Favara (the city of “Farm Cultural Park”) that includes terraced houses with opposite sides. One side is facing to the street “Corso Vittorio Veneto”, a busy main street , the other street, called “Via Galiano”, is one of the oldest streets in the city. The project is developed over two floors above ground, with a surface area equal to 200 square meters, replacing an old building abandoned and partially collapsed. From this situation of decline, the idea of an architectural object, that can stand out from the context, was born immediately. Simple volumes and the candor of the white plaster have, therefore, the purpose to generate a new urban icon where, the composition and shape of the openings in the walls, create a relationship between the new and the existing. The latest, in the conjugation of volumes and random intersections of the consolidated urban pattern, formed a reference method and inspiration for the design. Solid walls and unexpected openings , which fold the light
and expand the spaces, strengthen the visual relationship with the urban landscape in a strong relationship between the inside and the outside.
From “Corso Vittorio Veneto” you can see the relationship between the center and the next urban stratification. Some buildings, in particular, offer an image of the city in which are coexisting architectural emergencies of great importance - the castle “Chiaramonte”, the “Mother Church” with its big cupola - but also the heritage of a speculation that, especially in the 70’s, had produced buildings of poor quality, became the emblem of the mismanagement of the city.
The client's request, detailed and very clear, was to enhance the exhibition/shop space towards the road, with the intent to make it life as an urban place, opened to the city. For this reason it was decided to treat the entire front on the central “Via Vittorio Veneto” with a single large window that is extended almost on the entire length of the building, while the small openings of the upper level determine a space to get more suffused light, ideal for exhibitions and fashion events. The “double height” expand the interior space vertically, making it dynamic and captivating.
The project is part of the ongoing regeneration of the city and wants to be tangible evidence of how contemporary architecture can help to diffuse and enforce the principles of recovery and rehabilitation of degraded urban areas.

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is located in an urban zone of the city of Favara (the city of “Farm Cultural Park”) that includes terraced houses with opposite sides. One side is facing to the street “Corso Vittorio Veneto”, a busy main street , the other street, called “Via Galiano”, is one of the oldest streets in the city. The project is developed over two floors above ground, with a surface area equal to 200 square meters, replacing an old building abandoned and partially...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2014
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Livreri
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Exhibition Design / Showrooms/Shops / Interior Design / Custom Furniture / Exhibitions /Installations / Lofts/Penthouses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users