Abedian School of Architecture

Queensland / Australia / 2013

16
16 Love 3,194 Visits Published
It is our experience that philosophical intentions and curricula have a habit of ebbing and flowing over time but should always be based around observable habits and needs. Changes occur in response to world issues and new global challenges but sometimes the generators of change are more local - a change of personnel, for example. Hopefully they are the result of thoughtful extensions to the discipline of architecture – the entrenchment of a new way of teaching which reflects life outside. Thus the material disposition of elements, spaces and mechanisms must be devised in such a way that future visions are not inhibited. A big, bland shed that could be subdivided by screens might be a response to such a view, but we believed strongly in the responsibility of architecture to identify – and by this identification – to stimulate. Thus this building, the studios and other major spaces follow a clear system – but with deliberate idiosyncrasies – that can resonate with the users. We illustrate this delight in ‘the ‘incidental’ and the ‘episodic’ by logging moments in the building’s life, responding with devices such as the ‘scoops’ and constantly drawing upon our long experience of architecture schools. We play out our belief that - as well as identifiable ‘teaching’- the experience of a good school is made up of friendship, atmosphere, nuance intriguedness and inspiration. So we devise a series of stages upon which this can all be played-out : which result in ‘platforms’, ‘pockets’, ‘corners’, ‘eyries’ and ‘escape runs’. There are built elements and territories that cry out to be appropriated by those who themselves will spend their lives responding to peoples’ needs. Forested pads & silent scoops Bond University’s new Abedian School of Architecture might be experienced as varied and episodic journey. Sheltered and determined to the north, the building is airy, effortless and free to the south. The curvature of its spinal interior route establishes a new soft core for the North West Quadrant of the Campus – a core populated by the life of the school, by student experimentation, social gatherings, lectures, crits and weird happenings... Leaving the existing spine pathway, the broad internal path dives underneath the nose of the quiet-study strip and proceeds past a series of ‘scoops’. Via its meandering internal ‘hill’, the rise and fall of the building gently echoes the topography of its surroundings. From this ‘street’ the faculty’s studios and large gathering spaces spread out onto a terraced deck – which itself melts into a re-vegetated hillside garden. These ‘tectonic rafts’ together with the central ‘spine’, quieter study areas and dramatic ‘scoops’ define the building’s rocky core. In welcome contrast a majority of the filtering ‘wraps’ and ‘insertions’ are of a softer, more translucent character. We created a very ambient building, where the individual can really identify with the nature of his or her activity – thus the studio pads, scoops, decks and corners – though based on a clear hierarchy and system – have significant shifts of direction or variations of size. These elements particularise – we hope, in a subtle and enjoyable way. We wished to manipulate the surface of the building – sheltering it from direct northern light and filtering the southern light into the interior. Avoiding glare and overheating – without homogenising one’s experience the interior. We created instead, an idiosyncratic series of ‘lit places’ and darker, more elemental pockets. A multi-modal approach climate control Our proposal is designed from the ground up to minimise undesirable solar gain within the building’s thermal envelope. Both the roof and façade systems anticipate the potential strength and direction of the Queensland summer sun. Together the orientation of the building’s openings, with the sunhoods and column system of the facades succeed in mitigating a majority of the Sun’s potentially excessive effects. The building’s orientation reduces the potential exposure of the north, east and west facing walls and windows. On these facades, each opening is sheltered from the strongest direct sunlight. Additional summer solar protection has been applied to all north facing windows. On the largest, west elevation external vertical columns and overhanging roof protect the studio areas from the harshest indirect summer sun. We have also taken account of the prevailing winds during the development stage of our scheme. The building encircles the crown of the hill, turning its harder ‘back’ to the colder south winds. Winds, whereas the north façade shelters a variety of window configurations that are screened from the sun by a series of metallic ‘eyebrows’ that effectively create a art piece as well as a shielding system. Internally, the main circulation areas along the internal ‘street’ act as a thermal buffer and encourage the natural movement of air along the length of the building. The building’s construction also provides a higher degree of inertia against external temperature fluctuations than similar contemporary technologies. The thermal mass of the concrete ‘scoops’ absorb heat when the surroundings are hotter than the mass, returning that warmth to the environment during the evening and at night when the surroundings are generally cooler. Whilst it may not be possible to eliminate entirely the need for traditional mechanical air-conditioning in all areas of the building, the differentiated internal envelope allows for flexibility in its application whilst the design of the building itself will limit the degree to which conventional cooling methods need be relied upon.
16 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    It is our experience that philosophical intentions and curricula have a habit of ebbing and flowing over time but should always be based around observable habits and needs. Changes occur in response to world issues and new global challenges but sometimes the generators of change are more local - a change of personnel, for example. Hopefully they are the result of thoughtful extensions to the discipline of architecture – the entrenchment of a new way of teaching which reflects life...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users