The Vanke Model Home designed by Neri & Hu

Contemporary reinterpretation of a Chinese house for all generations

by Malcolm Clark
1

In the Vanke Model Home, the Chinese design office Neri & Hu Design and Research has reinterpreted a Chinese house with a contemporary language. The house is divided into two units, one for a professional couple with a daughter and one for three generations of a family. The first unit is concentrated around a central space, the double height living room, in which the space is defined by a wooden 'cage' which surrounds all the sides making the space more intimate and welcoming. These dividing units provide the backdrop to the modern furnishing of the various rooms characterised by iconic design pieces.

The second unit is inspired by the 'Chinese boxes' concept and the characterising element is the shelving. Each one of the three generations has its own 'storage unit' and each one exhibits their own hobbies or obsessions on the shelves.

On the ground floor in the living room the grandparents exhibit their pottery and porcelain collection. In the basement next to the games room, the child exhibits his work and his paintings. On the third floor, in the main bedroom, the parents have a collection of writing instruments and other artefacts.

Comments
    comment
    Author
    References
    Vanke Model Home 91

    Vanke Model Home

    Shanghai / China / 2010