Norisada Maeda Atelier's Torus House in Japan

An immaterial façade for a house that blends into the clouds

by Malcolm Clark
1
1 Love 1296 Visits

The geometric configuration of Torus House, built by the Atelier Norisada Maeda in Saitama, Japan can be divided into two levels, one consisting of a white opaque and formless body, in stark contrast to the second: a base composed of glass panels alternating with perforated aluminium panels.

The building was designed to contain a pet shop on the ground floor, surrounded by a sequence of curved partitions, whose arrangement creates a sort of outdoor 'dog-run' for dogs that can freely run along it.

The two upper levels are, however, intended as a private residence: the kitchen area has been created on the first floor, while a metal spiral staircase leads to the second level, the sleeping area. The light penetrates inside thanks to a large skylight that runs through much of the roof; the rooms are arranged around a double height central atrium.

The stark appearance of the façade of Torus House is opposed to the wooden panelling of the interior walls, covered with a thin layer of white paint. The casing that characterizes the larger body has been designed with an almost floating geometry, accentuated by a design with rounded corners and also by the use of a lime-based finish, the thickness of which varies from 0 to 30 millimetres.

Comments
    comment
    user
    Author
    References
    Torus House 46

    Torus House

    Prefettura di Saitama / Japan / 2013