The Voxel: a prototype of a "quarantine" cabin

by Archilovers
6

24/03/2021 - The Collserola natural park, in the surroundings of Barcelona, is the setting for THE VOXEL project, produced by a team made up of students, professionals and experts from the Master in Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB) of the Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) Valldaura Labs.


It is a quarantine cabin designed for the self-confinement of one occupant. The project was designed entirely under quarantine conditions and is an architectural response to the current crisis.

The cabin is very near to the headquarters of Valldaura Labs, the campus created by the Institute of Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), focused on research and education on self-sufficient habitat.

The Voxel was designed and built during the MAEBB 2019-2020 master's degree, with the consultancy of a group of experts formed by the directors of the master's degree Daniel Ibáñez and Vicente Guallart, the energy expert Oscar Aceves, the water expert Jochen Scheerer, and the architects Elena Orte and Guillermo Sevillano, among others.
It was built in just 5 months, turning the dense forest of Collserola, Barcelona, into the home of a truly ambitious project in the area of ecological architecture.

Zero KM Materials

Designed as a quarantine cabin, the house can accommodate one occupant for 14 days, providing all material needs during self-confinement.

The Voxel, or volumetric pixel, is a 12 square meter cross-laminated timber (CLT) structure made of Aleppo Pine (Pinus halepensis) that was milled, dried, processed, and pressed on-site at Valldaura. All timber used in the project was harvested within a radius of less than 1 kilometer from the construction site.



Structural Cross-Laminated Timber (CLT) the future of building

To supply the raw materials of the project, 40 pine trees were harvested and cut into 3cm boards, and stacked to dry for three months. After they reached the proper humidity level, each board was taken into the Valldaura Labs carpentry to be processed into hundreds of pine lamellas. Each lamella was then encoded into a specific sequence, tagged, and pressed into more than 30 structural CLT panels which were assembled into a 3.6x3.6m cube.

In a feat of obsessive commitment to locality and understanding the material flows of architecture, every lamella of every panel was tracked and traced, ensuring that every single wooden element of the house can be accurately traced back to the point where the tree it came from once stood.

The panels were held together metal-free with lap joints and wooden dowels, inspired by a commitment to use less carbon-intensive materials. The structure was then wrapped in a layer of cork insulation and mounted with an innovative series of rain-screen panels made from waste material created during the CLT production process. While processing raw pine boards to get perfectly rectangular lamella, the organic edge of the board usually goes to waste.



By reimagining this linear cycle of material selection and disposal into a more circular form, these off-cuts were turned into a facade that showcases the organic complexity of the tree that is usually hidden in most wooden constructions. 

By advancing the design a step further, each off-cut was parametrically organized into a gradient that corresponds to functions within the cabin. Certain sections of the skin also extrude away from the cabin corresponding to metabolic components like water tanks and an outdoor shower. The roof of the cabin features a series of garden boxes with elaborate joints milled with computer-numerical-control (CNC) machinery (no screws, no glue), which holds a variety of local plants and funnel rainwater into a collection tank below. 

Cork insulation was placed over the wooden panels, and a burnt wooden skin was placed over it, using the Japanese Shou Sugi Ban technique, which protects the building from the rain.

 

Circular Metabolism

Valldaura Labs is known for its interest in exploring the limits of self-sufficiency, trying to provide for all living needs without relying too heavily on the importation of goods or services. The Voxel strives for similar independence to achieve its program as a quarantine cabin, made possible by a comprehensively designed water-energy-waste scheme. 

The cabin is equipped with three solar panels and  independent battery storage, specifically designed to power the lighting and devices for a single resident. The water system incorporates both rainwater collection and grey-water recycling, as well as black-water treatment within a self-contained biogas system that generates usable cooking or heating fuel and sanitary fertilizer as by-products. Now that the construction is complete, The Voxel stands as visceral proof of a forthcoming advanced and ecological architectural paradigm that uses hyper- local materials and industrialized techniques.

Photos by Adrià Goula 

Courtesy of Valldaura Labs at the Institute for Advanced Architecture of Catalunya

Comments
comment
Author
References
THE VOXEL_A Quarantine Cabin 46

THE VOXEL_A Quarantine Cabin

Collserola / Spain / 2021