The new Juventus Stadium

by Malcolm Clark
0

Total area 355,000 square meters, stadium area 90,000 square meters, 41,000 seats and 450 people employed in construction: these are the figures of the Nuovo stadio Juventus (new Juventus stadium), whose designers are Studio GAU (architect Gino Zavanella) and Studio Shesa (architects Hernando Suarez and Eloy Suarez).

The project is part of an urban redevelopment area that involves the Continassa area, in the Vallette district.

The stadium capacity is 40,200 and is characterised by large entrances and an absence of architectural barriers. The complex is operative seven days a week thanks to the presence of a 34,000 square metre commercial area – with a shopping gallery, shopping centre and DIY shop. There are also 30,000 square metres of gardens, flower beds and parking spaces for 4,000 cars.

The project envisages the recovery of all the underground parts of the old Delle Alpi stadium, including the pitch area. The service areas are located under the stands and include: access to the stadium, changing rooms, relaxation areas, tunnel leading onto the pitch.

The roof of the stands, designed in a wind tunnel, is inspired by the profile of the wings of an aeroplane: a very light structure, made of a partially transparent and partially opaque membrane to allow a perfect view of the pitch during the day and at night, and ensuring that the pitch receives enough light for the grass to grow.

Giugiaro's work is recognizable in the stadium profile and particularly in the curve that joins the roof to the exterior walls and in the design of the two masts. The latter have two functions, providing support to the roof and mimicking the profile of the mountains surrounding the city.

The exterior wall claddings, replicated in all the structures surrounding the arena, reaffirms the cohesion and continuity of the whole urban area concerned.

Pininfarina Extra has designed all the internal areas of the stadium - flooring, lighting, furniture, boxes and lounges - as well as the seats in the stands. The seats for the spectators, in particular, were designed as pixels of a huge photograph, which portray past glories of Juventus when the stadium is empty.

Comments
    comment
    Author
    References
    New Juventus stadium 36

    New Juventus stadium

    Turin / Italy / 2011