YOUTH CENTRE AMSTERDAM-OSDORP

Amsterdam / Netherlands / 2011

14
14 Love 2,379 Visits Published
The realized building consists of the simple stacking of two – diametrically opposed – concepts of space. The ground floor level is designed as a flat sandwich-space, which opens up completely to the surroundings thanks to the glazing on all sides. The public green with its dominated tree canopy becomes part of the interior and generously extends the small space to the outside. This effect is enhanced by the modest interior design and the greyish colour scheme. Used as a “public living room” of the neighbourhood, activities on the inside are well visible and stimulate the direct interaction with the public space. On the upper floor is the Community Hall. In order to realise the desired multi-functionality and neutrality, it has a fully closed façade and forms a hermetic and introspective space. Its desired, very neutral appearance is offset by its generous ceiling height and two skylights that illuminated the space naturally. The room is deliberately kept modest with whitish colours in order to maximize the effect of the skylights on the interior. With this, the hall is given a very specific character without limiting its multi-functionality. The combination of these two room types, the open and closed space, determines the appearance and character of the building. From the outside, this is directly visible and dominates the design of the façade. On the inside, the contrast between the two room constellations determines the perception and surprises, as the fully enclosed room is much brighter than the fully opened.
14 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The realized building consists of the simple stacking of two – diametrically opposed – concepts of space. The ground floor level is designed as a flat sandwich-space, which opens up completely to the surroundings thanks to the glazing on all sides. The public green with its dominated tree canopy becomes part of the interior and generously extends the small space to the outside. This effect is enhanced by the modest interior design and the greyish colour scheme. Used as a “public living room” of...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2011
    • Client Ymere Ontwikkeling
    • Contractor ERA Contour, Zoetermeer
    • Cost 550.000
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users