Casas Reais

Santiago de Compostela / Spain / 2012

74
74 Love 9,418 Visits Published
LIGHTING UP SPACES Our first aim was to be able to comprehend the existing house, a space fragmented in small rooms with little light, to then visualize it as one single premise full of light. With this concept in mind, we decided to use the most out of its lighting possibilities using the two existing natural light sources in the house. The gallery facing north and three small openings on the east and west sides located on the thick stone walls. On one side, the house extends to the gallery embracing the sun light and the views of the old town. On the other side, the small existing windows are perceived as a whole, creating a space with pleasant and changing brightness throughout the day. DENSIFYING THE SPACE Under this new concept, the house is conceived as a collection of spaces with specific character. All laid out in a continuous way so they can benefit from the confluence of the different sources of light. The rooms become visible due to the articulations and expansions of the space through furniture design. In this way, the room is always acting as the foreground leaving the following rooms as second and third backgrounds, which give density and depth to the space. The furniture harmonizes and allows to a continuous perception of the space. The existing stone wall, with its lime mortar texture, it is shown to its fullest, connecting the living room – kitchen – master bed room in a sequence of spaces. The new and continuous carpentry work, smooth and satin finished, organizes the living room – entrance – dressing room – study room sequence. OBJECTS TROUVES Three existing pieces act as objects trouvés interacting with the new elements and giving to the dwelling its own character. The lareira, traditional Galician stone fire-place, turns into a resting place in the study room. The original kitchen´s hydraulic tiles are rearranged creating a tapestry which extends throughout the new space in the kitchen. The wooden gallery integrates visually with the interior space through the new carpentry work, which serves as a filter between the indoor and outdoor environments - - - RECINTOS DE LUZ Nuestro primer objetivo fue entender la vivienda como un recinto único y potenciar sus posibilidades de iluminación aprovechando las dos únicas fuentes de luz existentes: la galería orientada a norte y tres pequeñas aperturas a este y oeste perforadas en los gruesos muros de piedra. Por un lado, la casa se abre hacia la galería, incorporando la luz y las vistas del paisaje del casco histórico en el interior de la vivienda. Por otro, se busca percibir las ventanas en continuidad para crear un espacio con una luminosidad agradable y cambiante a lo largo del día. DENSIFICAR EL ESPACIO A partir de estas nuevas condiciones, la casa se configura como una colección de espacios con un carácter específico y puestos en continuidad de modo que todos se beneficien de la relación entre las diferentes fuentes de luz. Las estancias se formalizan por articulaciones y dilataciones del espacio generadas por la configuración del mobiliario. De este modo existe siempre un primer plano, el de la estancia, y un segundo y tercer plano que otorga densidad y profundidad al espacio. El mobiliario es exento respecto a la envolvente manifestando así su continuidad. El muro oblicuo de la vivienda, con su textura de mortero de cal, se muestra en toda su longitud conectando la secuencia de espacios salón-cocina-dormitorio. El nuevo elemento continuo de carpintería, liso y satinado, organiza la secuencia salón-entrada-vestidor-estudio. RELECTURAS Tres piezas existentes a modo de objects trouvés dialogan con los nuevos elementos otorgando a la vivienda un carácter propio. La lareira de piedra se convierte en un lugar de reposo en el estudio. Las baldosas existentes se desplazan creando un tapiz que se extiende en el nuevo espacio de cocina. La galería se incorpora al espacio interior a través de la nueva carpintería que actúa como filtro.
74 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    LIGHTING UP SPACES Our first aim was to be able to comprehend the existing house, a space fragmented in small rooms with little light, to then visualize it as one single premise full of light. With this concept in mind, we decided to use the most out of its lighting possibilities using the two existing natural light sources in the house. The gallery facing north and three small openings on the east and west sides located on the thick stone walls. On one side, the house extends to the gallery...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Refurbishment of apartments
    • Websitehttp://www.prefix-re.com
    • Websitehttp://www.luisdiazdiaz.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 74 users