EspaiCaixa in Girona

Cultural center for La Caia foundation

3
3 Love 836 Visits Published
The aim of this project was the conversion of the existing building into a cultural and social centre, which would provide it with institutional representation. The outset was a dark, half-buried building that lacked quality spaces, placed at the interior of a block in Girona. The vast remodelling program included a 180-seat auditorium, an exhibition room, a computer room and an administrative area, among other spaces. We decided to work on the existing building in order to take full advantage of a very expressive interior space, whilst proposing a powerful image both to interior and exterior spaces. The pursuit of a new image uncovered a world of suggestive interior spaces. Taking the ceiling of Antoni Gaudí’s Pedrera as a model, our proposal consisted of a white dropped ceiling, continuous yet undulating, uneven, which has an expressive character of its own and is present in all spaces of EspaiCaixa. Also, Gaudí’s Casa Batlló offered some ideas for the courtyard, in the features of separating surfaces that -as in Gaudí’s mosaic tiles- are coloured in blue-green in order to provide freshness and luminosity. Both the false ceiling and the coloured glass walls give the building unity and contribute to guide the user throughout the facilities. The vibrant design in the interior reveals its distinctive features to the façade, which is partially painted with the same colours as the interior. Despite the contrast between EspaiCaixa and the surrounding blocks, the overall integration with the urban fabric is improved with respect to the previous building. Moreover, it becomes an inner block used and frequented by the neighbours.
3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The aim of this project was the conversion of the existing building into a cultural and social centre, which would provide it with institutional representation. The outset was a dark, half-buried building that lacked quality spaces, placed at the interior of a block in Girona. The vast remodelling program included a 180-seat auditorium, an exhibition room, a computer room and an administrative area, among other spaces. We decided to work on the existing building in order to take full...

    Project details
    • Year 2010
    • Main structure Mixed structure
    • Client La Caixa foundation
    • Contractor Euritmia construccions
    • Cost 3460000
    • Status Completed works
    • Type multi-purpose civic centres / Conference Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users