House-Studio in El Carmen

Valencia / Spain / 2006

53
53 Love 6,218 Visits Published
Set in Valencia’s historic centre, this contemporary building emerges quietly, although completely integrated to the urban plot and to the whole setting typology.  The building searches to be part of the historical centre unit.  The design has been developed subject to the protected patrimonial setting conditions, including the old building preservation of pre-existing elements as the corner antique stones. The strong width front shutting wall gives a structural answer and unifies all the buildings constructive elements needs.  This wall generates a container where we modelled an internal fluid and lighted volume.  All the interior come altogether being solved by the same acting criteria promoting the material regularityand the light sifted by wooden lattice. The attic crowns the building, by this the roof keeps hanging over a band of glass and lattice.  In all the design the wall appears like something else than a room divider, it becomes to life. The handrails and balconies have been materialized as light metallic galvanized steel sheets that emerge horizontally from the wall, contrasting with its strength. [ES] Enclavado en el centro histórico de Valencia aparece discretamente este edificio contemporáneo aunque totalmente integrado en la trama urbana y la tipología del conjunto del entorno. El edificio busca formar parte de la unidad del casco histórico. El proyecto se ha desarrollado sujeto a unos condicionantes de un entorno patrimonial protegido, incluyendo la conservación de elementos preexistentes de la edificación anterior como los sillares antiguos de la esquina. El muro de cerramiento de la fachada de gran sección proporciona una respuesta estructural e  integra todos los elementos constructivos necesarios del edificio. Este muro genera un contenedor en el que modelamos un espacio interior fluido y luminoso. Todos los espacios interiores se unifican al resolverse con un mismo criterio de actuación potenciado por la regularidad de los materiales; y de la iluminación, tamizada por celosías de madera. El ático corona el edificio, de modo que la cubierta queda suspendida sobre una franja de vidrio y celosía. En todo el proyecto el muro aparece como algo más que un separador de espacios ya que cobra vida. Las barandillas y voladizos de los balcones, se han materializado como una ligera lámina metálica de acero galvanizado que emerge horizontalmente del muro, contrastando con la masividad de éste.
53 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Set in Valencia’s historic centre, this contemporary building emerges quietly, although completely integrated to the urban plot and to the whole setting typology.  The building searches to be part of the historical centre unit.  The design has been developed subject to the protected patrimonial setting conditions, including the old building preservation of pre-existing elements as the corner antique stones. The strong width front shutting wall gives a structural answer and unifies all the...

    Project details
    • Year 2006
    • Work finished in 2006
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 53 users