MC House

Single House Aguiar da Beira / Portugal / 2013

5
5 Love 1,568 Visits Published
We have been asked to draw up a single family house located in a peripheral area of Aguiar da Beira, marked by a dense wooded area, extensive granite outcrops and by the pronounced topography towards the waterline.
The intervention strategy is to introduce a neutral volume in this natural environment, integrating and rooting the program in the surroundings, creating complicity between the new and the existing.
The proposal takes the expression of two suspended concrete blades, supported on the granite outcrops on heavy steel bars. The intervention doesn’t touch the ground, preserving the environment continuum natural that we liked on the site.
The two concrete blades: the floor and the roof are trimmed as necessary to shade the interior spaces, or are projected via platforms that extend and penetrate the surrounding landscape, creating living areas outside to contemplation the landscape.
Its “L” morphology separates the public area of the private area, being in the axis that connects the two areas, that is located the volume that connects the different levels. A wooded volume of two-story height where is located in a lower level the main entrance and the vertical access of the house.
The elevation of the house allows to create a covered area for the arrival in the cool and rainy days of harsh winter of Beira Interior. And, at the same time, it supports the experience of the garden as a shadow living area for the hot summer days.
Following the same strategy, the north facade is marked by the presence of the raw concrete, with occasional openings that allows the entrance of constant light.
The South facade is recessed and completely ripped, where a glassed frames and embraces the surrounding environment, allowing a clean relationship with Nature in the rainy days of winter.
As a continuation of the cleaning architectural exterior, the interior is simple and minimalist, letting Nature and light being the main actors of the indoor environment. If the exterior is materialized by the raw concrete, assuming a parallel with the local rocky areas, the interior is characterized by the comfort of the wood, in the form of closets, assuming a continuation of the natural outside environment.


Foi-nos pedido a elaboração de uma habitação unifamiliar localizada numa área periférica de Aguiar da Beira, caracterizada por uma densa área arborizada, por extensos afloramentos graníticos e pela acentuada topografia em direcção à linha de água.
A estratégia de intervenção passa por introduzir um volume neutro neste ambiente natural, integrando-se e enraizando o seu programa na envolvente, criando assim uma cumplicidade entre o novo e o existente.
A proposta assume a expressão de 2 lâminas de betão suspensas, apoiadas no afloramento granítico sobre perfis de aço pesado. A intervenção não toca no chão, preservando ao máximo o continuum natural envolvente que nos agradou no local.
As duas lâminas: o chão e a cobertura, são recortadas consoante as necessidades de ensombramento dos espaços interiores, ou são projectadas, através de plataformas que se prolongam e penetram na natureza envolvente, criando zonas de estar exteriores de contemplação da paisagem.
A sua morfologia em “L”, separa a zona pública da zona privada, sendo no eixo de ligação das duas zonas que se localiza o volume de entrada e ligação de cotas. Um volume de madeira de duplo pé direito onde se encontra a entrada principal a uma cota inferior e os acessos verticais da habitação.
A elevação da habitação permite criar uma área coberta de chegada para os dias frios e chuvosos de Inverno rigoroso da Beira Interior, e, ao mesmo tempo, apoia a vivência do jardim, como uma área de estar emsombrada para os dias quentes de Verão.
Seguindo a mesma estratégia, a fachada Norte, é encerrada, marcada pela presença do betão cru aparente, com rasgos pontuais permitindo uma entrada de luz constante. Já a fachada Sul é recuada e completamente rasgada, onde um envidraçado emoldura e abraça a envolvente circundante, permitindo a mesma relação com a natureza nos dias chuvosos de Inverno.
Como continuidade da depuração arquitectónica exterior, o espaço interior é simples e minimalista, permitindo que a Natureza e a luz sejam os principais actores do ambiente interior. Se o exterior é materializado pelo betão aparente, assumindo um paralelismo ás zonas rochosas locais, o interior é caracterizado pelo conforto da madeira, em forma de armários, assumindo uma continuidade da naturalidade do ambiente exterior.
5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    We have been asked to draw up a single family house located in a peripheral area of Aguiar da Beira, marked by a dense wooded area, extensive granite outcrops and by the pronounced topography towards the waterline. The intervention strategy is to introduce a neutral volume in this natural environment, integrating and rooting the program in the surroundings, creating complicity between the new and the existing. The proposal takes the expression of two suspended concrete blades, supported on...

    Project details
    • Year 2013
    • Main structure Mixed structure
    • Status Unrealised proposals
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users