Hotel Panorama

A constructive search of clues and traces Caldaro Sulla Strada del Vino / Italy / 2013

8
8 Love 4,607 Visits Published

IT

Il collettivo noa* ha effettuato una ricerca dello spirito del luogo, di traccie del passato e di conseguenza ha trovato contrasti tramite i quali riscrivono la storia dell'hotel.


„L'intervento è inteso come un gesto strutturale che si nutre principalmente di contrasti. L'ispirazione e l'impegno sono nati dalla connessione tra tradizione e modernità, dentro e fuori, il freddo e il caldo, prima e dopo... Abbiamo lavorato come archeologi che vogliono intrecciare il vecchio e il nuovo in un modo molto dinamico“


L'hotel Panorama nelle vicinanze del lago di Caldaro è stato rinnovato e adattato per tre generazioni e tramite il collettivo noa* ha trovato un linguaggio di design moderno che crea spazi per i racconti del vecchio e da al nuovo la possibilità di continuare a scrivere la storia.


Alla ricerca di traccie


Il contesto rurale, le tradizioni locali, le cose nascoste hanno motivato noa* di eseguire una ricerca costruttiva di indizi. Muraglia del vecchio edificio, pitture murali nascosti e travi dal tetto vecchio che formano la nuova sauna sono solo alcuni dei reperti trovati.


Passato e Presente


noa* esplorano il genius loci con l'intento creativo di far rivivere lo spirito del posto. I contorni delle vigne che sono immessi sul palazzo, la terrazza balaustre di larice che comunica con i pergolati e i tetti a due falde che circondano l'hotel.


Dentro e fuori nel dialogo


noa* è in ricerca di una visione globale. Un linguaggio di design moderno e la volontà di individuare reperti del posto determinano lo stile. Nell'hotel Panorama a Caldaro soffitti in legno e elementi in ferro battuto entrano in dialogo con un paessaggio mediterraneo, elementi di design internazionali e palme.


Cooperazione a livello transfrontaliero apporta un valore aggiuntivo


„il panorama designer’s collective“ è la risposta alle esigenze della modernità. noa* utilizzano la potenza del colettivo. La vista dall'esterno e la potenza degli elementi locali portano a contrasti emozionanti che rendono molti passi in avanti più facile.

EN


The newly refurbished and extended Hotel is situated in „Kaltern an der Weinstrasse“, amidst one of the most famous vineyard regions in Italy.

The family-run hotel (in third generation) was extended with a public ground floor level that includes a new Hotel-Lobby, a Parlour, a Wine-lounge and 3 restaurants as well as 20 spacious rooms and suites on the 3 upper floors. noa* managed to win the competition in 2010 taking place under the jury-presidency of one of south Tyrols most noted architects, Walter Angonese. The recently finished Hotel will in future be extended to an overall 3.000m2 in a second building phase which includes the construction of a new wellness-facility containing indoor-outdoor-pool and spa-suites. The entire annex was realized in solid cross-laminated timber, while the actual construction-time amounted to 6 months. The finsihed structure is in line with the „climahouse“ B-criterias and sums up to a total area of 2000m2. noa* write stories on, redefine, question and join together old and new. Arch. Lukas Rungger on his design: „...the intervention comprehends itself as a link between old and new, exterior and interior, cold and warm, top and bottom, before and after... It is an archeological approach whose ambition is to uncompromisingly integrate the old and the new through a fluent juxtaposition of contrasting rooms and spaces." The placing of local codes and traditions as well as the sorrounding village-like contexts are highly significant to the architectural concept of a "constructive search of clues and traces". An accurate exposion of ancient walls, reconstructions of mural paintings, the recycling of former wooden roof framework for the newly built sauna, testify and underline the ambition of designers and clients to preserve the character of the house and to make it percievable as a museum-like story telling for all guests of the house. The project is yet a new module in the steadily growing opus of noa* and finds its roots in the intent to study and revive the so called "genius loci" into a „genuine loci“ redefining the essence of place and space. This approach is enriched by numerous artefacts of the cultural landscape, such as a reinterpretation of the rythmic contours of vines which have been projected onto the facade as an image of the impressive diversity of the landscape. Wooden balustrades, double pitched canopies and the wooden bris-soleils act as a subtle framework for the different volumetrics. The lobby in immediate proximity to the main entrance presents itself as an open library and makes the ambitious attempt to amplify the welcome feeling through its openness and wideness. The reception and bar with lounge are situated rightwards, the wine-lounge as well on the left side as the restaurants with buffet and the stube which can be combined in a very flexible way, situated back-to-back with the winter garden on the south side of the building. The contrasting intimacy of the hotel garden with its garden pool, the impressive panoramic view of the Mendel mountain range in the west, the Kalterer See in the south and the Mountains "Schwarzes und Weisses Horn" have been picked as central themes for the structural dialog with the surroundings. Arch. Lukas Rungger: "...horizontal and vertical lines collide in form and content and delineate rooms which devote themselves to the topic of "Panoramics", making it percievable and experienceable for all senses." Local synergies are implemented throughout the hotel, an essential attribute of its newly found identity as an evolving hybrid of the past and the future. For this scope the designers of noa* have chosen local timber as the main material for the architecture, the interior design and the product design. In order to allow for best possible orientation and views from each room and terrace, the existing building got an extension of the top floor as well as an extension towards the north and the south side. The rythmic shapes of the wooden frames cantiliver into the sorrounding landscape and enclose it. Spaces situated on the edge of the inside and the outside are generated and act as transitory elements. This rhythm allows for the guests to experience the feeling of living in between the inside and the outside, an approach that repeats itself in many of noa*s works. noa* combines the traditional with the contemporary The symbiotic design is an approach to the idea of a contemporary, contextual typology where existing architectural elements are reinterpreted and as a consequence reused in a contemporary yet timeless design. The alignment of the rooms and suites on the upper floors allow for best possible privacy and individuality for each guest. Public spaces on the other hand develop predominantly on the ground floor and underline the unique location with its view on the "Kalterer See" lake and the intense sorrounding vegetation. The vegetal contrast of the typical, local flora celebrates itself through juxtaposition of palm trees and olive trees placed in immediate vicinity to spruce and vines. The local climate allows for both types to flourish, despite their roots of diversity. Solid cross-laminated wooden structures (spruce) were used for the extension, mainly because of ist numerous advantages which come along with the use of local wood: ecological sustainable building material with wooden fiber insulation on the outer part, positive ecobalance, comfortable indoor climate with wooden walls on the inside, a notable gain of space wich is due to drastically reduced profiles, the remarkable short building period of approximately 6 months and the constantly dry construction site. The primary material is supplemented by a range of other local materials such as native larch, porphyry-stone and linen textiles. The diversified manufacturing processes of typical local craftmanship is omnipresent. The interior design The so called "9worlds" define the public spaces on the lower,- ground and top floors and contribute significantly to a new patina of the hotel. The originally rather dark and divided entrance level underwent a major transformation towards more openness and a series of functional, flexibly combinable guest areas with a strong link to the terraces and outer spaces. The central gallery (axis) serves as a link between main entrance and garden and services the rhythmically arranged areas: westward the library, open reception, back-office, hotel bar and fireplace lounge and eastwards the wine lounge, buffet, stube, winter garden and restaurant which are arranged radially to allow for optimised guest flows. Rungger adds: "Knotless, naturally oiled oak is the pre-dominant material in this area, too. The wood is complemented by made-to-measure furniture, lamps and fabrics. Within the meaning of the earlier mentioned "search of clues" there are quite a few parts of the building which can be read as traces, for instance the panelled ceiling in the stube and the wrought ironwork ornaments in the buffet area. Both generous new sun terraces oriented to the south and the west amplify the dialog between the inner and the outer, which is further supported by the fantastic mediterranean climate of Kaltern. Room-high sliding doors made of glass underline this situation, tall plants on all the terraces suggest a vertical green belt. The exisitng sauna, pool and steam-bath on the basement floor are complemented by a new external sauna and a salt grotto. The walls are backlit and revetted with salt, which simulates the microclimate of a natural salt grotto, and allow for separated relaxing and regenerating. The newly built roof-deck oriented in south-east direction serves as fitness area and invites the guest to enjoy the panoramic view during his sportive activity. All rooms and suites are characterized by many different floor plans, which are to attribute to the originally heterogeneous building, and speak an iterative interior design language. Room-high sliding doors make for well-directed light-flooded rooms, and provide sufficient daylight even for the deeper placed bathrooms. All of the beds are aligned towards the windows to guarantee an impressive panoramic view over the sorrounding landscape and the lake already in the morning. It is placed once again directly at the point of contact between inside and outside, with open sliding doors where a feeling of sleeping outdoors is suggested. Each room comes with a wooden window-lounge which invites for relaxing and celebrates its intimacy trough fixed glazing panels. All the bathrooms are revetted with tiles on all walls (even the ceiling) and follow the concept of an open but simultaneously closed spa-grotto which partly is complemented by a free-standing bathtub. Some suites dispose of an integrated mezzanine serving as a gallery with a generous ceiling height of up to 5 metres to reinforce their inclusive and exclusive quality. The Product Design Objects, furniture, lamps, fabrics, - each element is designed by noa* with lots of passion for detail and according to a design-philosophy of „emergence“, where the whole forms much more than the sum of ist parts. Arch. Lukas Rungger: "For the first time we were able to design and produce each single lamp of the hotel in collaboration with a local manufacturer. In doing so a mix between crude steel, natural linen and oak panels was created to enhance an entirely diversive atmosphere from one space to another. The made to measure "Panorama-lounge", the multimediaboards and the bespoke coat hooks account for the functional-aesthetic most challenging objects which have been realized by noa* in collaboration with carefully selected, local craftsmen. In the "public spaces" at entry level one can find selected objects like detached info-boxes made of oak wood for the library, made to measure modular sofa-elements in the bar-lounge (made of natural linen) and suspended canvas-lamps as an ode to the sails and windsurfers of the Kalterer See. „the Panorama designer’s collective“ One of the most challenging parts of the project was the holistic process (within the meaning of an iterative approach) of noa*s design philosophy. The result is a series of creative interventions in collaboration with carefully selected, local and international designers and artist with the aim of enriching the hotel towards a piece of art work. For this purpose a creative collective was brought to life, evolving vague guidelines provided by noa* into unique pieces of creative expression: 01 Markus Pescoller (Bruneck, IT): grape-vine-rendering Developed in 7 individual steps, and especially for the hotel panorama conceived, the organic exterior plaster articulates an image of abstract vines confronting the presence of the sorrounding vines and projecting them onto the inner and outer surface of the lobby, resulting in a unique bas-relief. Temporality and the flow of inside and outside form the basic profile of this intervention. 02 Aurelien Thomas (London, UK) welcome-signage The panorama collective commissioned London-based graphic designer Aurelien Thomas to create a graphic object for the hotel. It will be used as a statement piece at the entrance of the hotel as well as a sign for the building. Aurelien’s design is a tongue in cheek homage to old fashion hotel signs…Using row materials such as stainless steel, wire and neon lights, the sign is an all glowing, all shinning typographic sculpture. The neon light and electrical structure are not hidden behind an opaque plate, instead they are displayed for everyone to see. The delicate typographic work of the neon sign is incrusted in an irregular piece of stainless steel, contrasting abruptly with the material used for the building. The "writing on the wall" piece act as a beacon for the hotel, a light for the entrance and a signage. It is something to see, but also something which has to be seen. 03 Clemens Waldhart (Graz, AT) time-branding The design consists of the year-dates which are of particular interest to the Hotel Panorama. By using both horizontal and vertical components for the design, the year- dates form an image which can be conceived as an indipendent graphic, instead of just being a simple listing.As a consequence of the performed jump in scale from the wine barrel to the cork onto the interior and architecture and the following branding of some of the wooden parts on the façade, the hotel gains yet another aesthetic and historic densification. 04 Siegfried Anrather (Kaltern, IT) land-aquarels Siegfried Anrather, together with his wife, was not only the successful founder of the old hotel Panorama in 1973 but also a passionate painter. He left his daughter a over 100 of his paintings, mostly painted in water color, which today can be seen all over the Hotel. The South Tyrolean landscape, the Kalterer lake and floral still lifes are just a few of his preferred themes. 05 Lukas Rungger (Bozen, IT) facade-tracing The new cites the old... The exterior silhouette of the building is transformed notably in order to fulfill contemporary needs. The original course of eaves was reproduced on the new facade in form of a thin line which acts as a trace of the past. Background for this intervention was the intent to project the 2-dimensional linearity (surface) in spirit of the 4th dimension (time) onto the 3rd dimension (space). 06 Karl Anrather (Margreid, IT) history-paintings Born in 1861 in the not to distant Margreid, Karl Anrather is counted among South Tyrols most noted painters of the 19th century. He is an ancestor of todays hoteliers family which is also in posession of some of his works which are on display in the hotel. Against the will of his father which wanted him to attend the vocational school in innsbruck, he begun the studies of historical painting at the well-respected academy in Munich (GERMANY). He reached the crowning moment of his career with the realisation of his most famous painting "Kanzler Biener auf dem Tiroler Landtag" (dated "Wien 1891") for which he recieved the highly appreciated "Spezialschul-Preis". 07 Ulrike Prader (Bozen, IT) logo-identity Rustling vines reach the ear. Sparkling sunlight reflects in the lake. The soft Gardalake breeze tickles the skin. Smooth hills and bending vines make for a beautiful stage. Traps and lets flow. Constant repetition. Exhilarating lightness. Repetitive pleasure. The logo absorbes and reproduces. The panorama logo interpretes the facettes of the landscape; the facettes of the architecture; the facettes of all involved parties. An idea generates repetition and coherence. A logo, once seen and never to be forgotten. A symbol for vacation at family Huf in Kaltern. 08 Martina Jaider (Kastelruth, IT) photostorytelling The old and the new together. Produce a new overall picture, the development of this new synergy. The detailed documentation of the existing building marks the starting point of the rebuilding process. In order to produce a valid overall experience, different types of media such as photography, film and collage where being used in the process. The result allows for guests to witness the transition of old to new from a very unique perspective. Ongoing. To be continued. 09 Elisabeth Mitterer (Brixen, IT) the Panorama series The panorama series evolves from a coherent design language, which is not only resembling within the architecture of the building, but also selected parts of the interiors and objects of the hotel. Rythmically assembled larch and oak frames, cut into different lengths and depths, shape the whole series into an orchestra of rhythm with analogies to landscape and hotelscape. The most recognazible ones are the floor-lamo, the table-lamp, the balustrades, the reception-desk and the ceiling in the gallery. 10 Andreas Profanter (Bozen, IT) lost and found Due to the refurbishment of the old Panorama, larger parts had either to be removed or adapted to the new design language. However one of the clients utmost wishes was to preserve the historic character of the hotel by mantaining some particular elements from the old venue. Elements which normally would have had to give way to the new structure, have now changed position or were reused for other purposes: they are to be understood as a quote of the old building. The new sauna is made of wood from the old roof structure, the typical wooden cassette-ceiling became part of the new vine-lounge. Through this cautious combination of old and new, a distinctive character of the hotel is generated which isn't of importance only to the hosts, but becomes essential for the guests, too.

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    ITIl collettivo noa* ha effettuato una ricerca dello spirito del luogo, di traccie del passato e di conseguenza ha trovato contrasti tramite i quali riscrivono la storia dell'hotel. „L'intervento è inteso come un gesto strutturale che si nutre principalmente di contrasti. L'ispirazione e l'impegno sono nati dalla connessione tra tradizione e modernità, dentro e fuori, il freddo e il caldo, prima e dopo... Abbiamo lavorato come archeologi che vogliono intrecciare il vecchio...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2013
    • Main structure Mixed structure
    • Client Family Huf
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Graphic Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users