Colegio de Educación Infantil

Centro de Educación Infantil "Huerta de la Princesa" Dos Hermanas / Spain / 2009

13
13 Love 3,689 Visits Published
The winning entry in the competition to build a nursery school in Dos Hermanas, Sevilla, consists of a single story building. The conceptual design of the building seeks to meet the needs of the children whilst utilising the space effectively. Our task is to teach children to grow, learn, and develop through their own efforts. Therefore, it is crucial to create an environment where children can develop on an individual level. The organisation contains a public and private division to focus on combining the teaching and learning areas within the building. The footprint of this bespoke nursery is 4.050.00 m2, located in a 11,562 m² site. This remaining area will be used for the construction of a primary school in the near future. The building’s main entrance is located at the confluence of two streets. Widening the pavements will facilitate the entry space to the school and therefore the drop-off and pick-up of children. The main entrance contains a porch, which is a major hallmark of the project. This enclosed porch protects the children from rain and sun. To meet the project requirements of a high number of covered square metres, the covered porch is divided into four smaller porches. The main purpose of this space is to protect the children from rain and sun during outdoor play. The four smaller porches will allow several classes to use this space at the same time in an orderly fashion. Each classroom is painted with a different colour so that the neutral coloured background material, a white facade of prefabricated concrete panels, can stand out and act as sensitive stimulators to the children. It also helps the children identify their particular classroom. Each classroom adjoins a porch of the same colour. The interior finish is designed to be of cement-wood panels and the floor will be covered in an elasticated rubber with a granulated and coloured finish. The classrooms will face on to individual patio spaces allowing one to gain a hint of the children’s world through the coloured slats of the windows. Classrooms also face on to the communal playground and the school offices and utilities will face on to the main road. La propuesta ganadora del concurso para la construcción de un centro de educación infantil en Dos Hermanas, se desarrolla en una única planta. El diseño conceptual del edificio busca la relación con los niños, integrando la arquitectura, no como un mero contenedor, sino como un objeto en su espacio de actividad. Nuestra tarea consiste en enseñar a los niños a crecer y desarrollarse a través de su propio esfuerzo. En este sentido es decisivo un entorno en el que los niños puedan adquirir sus propias experiencias básicas. La parcela sobre la que edifica el centro es de forma irregular y arriñonada, tiene una superficie total de 4.050.00 m2, perteneciente a un solar de 11.562 m² donde se ejecutará una posterior ampliación a primaria. Según programa se demandaba un elevado número de metros cuadrados de porche cubierto, decidiéndose fragmentar estos metros en cuatro porches más pequeños en lugar de uno único y así su función de proteger de la lluvia y el sol en las horas de juego al aire libre, podría conseguirse de una manera más ordenada. Por tal motivo, las aulas se agrupan de dos en dos compartiendo zona de juegos exterior y porche cubierto, seña de identidad del proyecto. Cada grupo de aulas, se identifica con un color diferente de tal forma que el color neutro de material de fondo (blanco en fachada de placas de hormigón prefabricado) permite que las pinceladas de colores vivos de las lamas de las ventanas, las aulas y los porches destaquen y actúen como estimuladores sensitivos para los niños. Además permite una clara orientación para ellos, que pueden asociar su clase a un color.
13 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The winning entry in the competition to build a nursery school in Dos Hermanas, Sevilla, consists of a single story building. The conceptual design of the building seeks to meet the needs of the children whilst utilising the space effectively. Our task is to teach children to grow, learn, and develop through their own efforts. Therefore, it is crucial to create an environment where children can develop on an individual level. The organisation contains a public and private division to focus on...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users