Vivienda en Na Xemena

Ibiza Town / Spain / 2003

34
34 Love 3,012 Visits Published

Na Xemena House and the collection of outdoor furniture Na Xemena, both designed by Ramón Esteve, celebrate their 20th birthday. Both the house and the furniture have become points of reference for the contemporary design. The collection, an icon of outdoor furniture, was designed by the architect following the same conceptual parameters as the house and was later produced by the family-run textile company Gandía Blasco.


BUILDING A LANDSCAPE


The cultural and physical environment was a leading thread for the process of designing this house in Na Xemena Cove, Ibiza: the light, a landscape of rocks and junipers, the sea as horizon and the cliffs outlined against it. Outside, the terraces and the pools are an extension of the same volumes that form the different parts of the house. The terrace is a platform that enhances the enjoyment of the sights, whereas the pool –formed by two volumes- serves as a link that increases this feeling.


A CONNECTION WITH VERNACULAR ARCHITECTURE


The reference to vernacular construction is related to an architecture that is born from spontaneity and need but contains some codes that allow a growth of the dwelling that maintains a harmonious result. Ramón Esteve thought the house, in its first building stage in 1996, for allowing a continuous growth based on its original guidelines, by means of creating a stylistic code that could later help to develop all the architecture, interior and product design.


 


Como elementos conductores de este proyecto se postulan su entorno físico y cultural, su luz, el paisaje de rocas y sabinas y en el horizonte, el mar y los acantilados recortándose en él. La casa se plantea de manera que puede tener un crecimiento continuo a partir de las pautas que marca el origen. La agregación de diferentes cuerpos cúbicos se dispone como una secuencia de espacios de medida variable, trazando un recorrido creciente. El conjunto arquitectónico escala la base rocosa, como un todo compacto y simple, estableciendo un paralelismo con la morfología del acantilado. Desde el exterior la disposición de las terrazas y la piscina forman una perspectiva visual coronada con la rotunda geometría de los volúmenes. La arquitectura armoniza con su entorno como una sucesión suave y lógica del terreno y del paisaje. El espacio exterior se completa con la geometría de las escaleras de acceso. Los muros, limpios y desnudos, se horadan para captar la luz siguiendo un orden marcado por la configuración interior, predominando el lleno sobre el vacío. Desde el interior y a través de los ventanales, se enmarca la panorámica sobre la piscina, la cual aparece como una lámina de agua que se funde con el mar. Aparece una secuencia de espacios que se van abriendo del interior al exterior, en una actitud de absoluto respeto frente al entorno, construyendo a partir de él, con conocimiento de la fragilidad del territorio y de su capacidad limitada de albergar imágenes sin diluir su carácter, una meditada actitud que recoge todas las sugerencias de la topografía, del mar inmediato y de la luz, buscando la legitimidad que el tiempo ha otorgado a este lugar.

34 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Na Xemena House and the collection of outdoor furniture Na Xemena, both designed by Ramón Esteve, celebrate their 20th birthday. Both the house and the furniture have become points of reference for the contemporary design. The collection, an icon of outdoor furniture, was designed by the architect following the same conceptual parameters as the house and was later produced by the family-run textile company Gandía Blasco. BUILDING A LANDSCAPE The cultural and physical environment...

    Project details
    • Year 2003
    • Work finished in 2003
    • Contractor Inrem S.A.
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 34 users