ZBL House

Tel Aviv / Israel / 2012

41
41 Love 4,269 Visits Published
"When you find yourself between two walls what do you do?" asked the master his student. "I look at the vastness of the sky master" The house is inserted in a series of row houses, not far from the university area in Tel Aviv. It is a pedestrian oasis composed of attached houses, only one story high, and filled with green areas. The building restrictions for that specific zone permit utmost a height of 4.5 mt for the façade and 6.5 mt for the roof top. The idea of this residential volume situated between two walls and two strips of green is to design the space with the natural light, excluding any full-height subdivision or typological hierarchy; only by inserting two voids that trace the movements of the inhabitants.  Two shifted rectangular cutouts of light: the first, located in the center of the volume directs the light from the roof level to the ground level, which is lifted 90 cm above the pathway (kitchen, dining, living area).  The second, located on the external border between the house, the pool and the garden, consents the creation of a second naturally illuminated court, on underground level. Once entering the house, one perceives the visual depth between the different levels and micro gardens of Sambucus on ground floor. The suspended passage (bridge) that leads to the night area on the first floor is a diaphragm made of metal net grid only 2 cm thick that assumes the value of a lightweight veil that refines the zenithal light while extending the silhouettes of who walks through it, "in order to see nothing but the sky". [IT] "Quando ti trovi  fra due muri cosa fai?"chiese il maestro al suo allievo. "Guardo la vastita 'del cielo  maestro". La casa  e' inserita  fra una matrice di abitazioni in linea non lontano la zona universitaria di Ramat Aviv. Un'oasi pedonale composta da abitazioni su due piani e molto verde.   I vincoli edilizi, di quest'area permettono di poter costruire un'altezza massima: sulla facciate  di 4.8 mt ? e il colmo del tetto invece  deve raggiungere i 7mt.?. L'idea di questo volume  abitativo posto far due muri e due lembi di verde  e' quella di disegnare  lo spazio con la luce naturale, escludendo qualsiasi suddivisione alto-basso o gerarchia tipologica; ma soltanto inserendo  due vuoti   che tracciano i percorsi e movimenti degli abitanti.  Due tagli  rettangolari  di luce sfalsati fra loro: il primo centrale al volume direziona la luce dall'ultimo livello al livello rialzato da terra di ....(zona living, cucina) mentre il secondo posto sul bordo esterno fra l'abitazione, la piscina e la corte interna permette di inventare un'ulteriore corte illuminata naturlmente al piano interrato.  Sin dall'ingresso dell'abitazione si scorge una profondita' visiva fra i diversi livelli e i micro giardini di sambuco al piano terra. Il percorso sospeso (ponte) che conduce alla zona notte al primo piano  e' un diaframma composto da un reticolo di lastre a maglie "Euroslot" (di misura 170cmx???cm  di spessore 3cm ), che assume il valore di un velo leggero rendendo  la luce zenithale piu' rarefatta mentre allunga le sagome di chi lo percorre, "per non vedere altro che il cielo".
41 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    "When you find yourself between two walls what do you do?" asked the master his student. "I look at the vastness of the sky master" The house is inserted in a series of row houses, not far from the university area in Tel Aviv. It is a pedestrian oasis composed of attached houses, only one story high, and filled with green areas. The building restrictions for that specific zone permit utmost a height of 4.5 mt for the façade and 6.5 mt for the roof top. The idea of this residential volume...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 41 users