Sant Josep Library

Ontinyent / Spain / 2011

102
102 Love 11,520 Visits Published
This library is a small closed universe in which light and green penetrates under controlled conditions. The building opens to the outsidethrough fissures perforatedover the cubic volume, guiding the views towards the vegetation that surrounds the place. Since the soul of a library are the books, they become the library structure, covering the inner walls of the building that distribute and organize the different areas. A lot of different diameter skylights filter homogeneous light creating an atmosphere that encourages to read and reflection. [ES] La biblioteca es un volumen exento dentro de un contorno verde salpicado con arbolado que penetra en las aperturas del edificio, una caja prismática donde el interior se fragmenta con unos planos que discurren entre los espacios del programa. A través de unas fisuras, el edificio se abre al exterior y hace que los espacios interiores se vuelquen hacia la vegetación que lo envuelve. El edificio está formado por diferentes salas, respondiendo al programa funcional: espacio polivalente, espacio infantil, fondo general y espacio para revistas, prensa y música e imagen. El alma de la biblioteca son los libros, que acompañan a los muros que forman la estructura y que conforman los espacios. El contorno da unidad y engloba todos los ámbitos y las ramificaciones de estanterías contornean un distribuidor central donde desembocan las diferentes áreas, acotándolas, pero manteniendo la continuidad y fluidez espacial. Se abre al exterior a través de unos patios poligonales en fachada, se intercalan entre los diferentes paquetes de programa generando unas vistas cruzadas entre estancias y fugas visuales hacia el entorno. Una gran cantidad de lucernarios de distintos diámetros filtran una luz homogénea, neutra y limpia generando una atmósfera envolvente que incita a la lectura y a la reflexión.
102 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This library is a small closed universe in which light and green penetrates under controlled conditions. The building opens to the outsidethrough fissures perforatedover the cubic volume, guiding the views towards the vegetation that surrounds the place. Since the soul of a library are the books, they become the library structure, covering the inner walls of the building that distribute and organize the different areas. A lot of different diameter skylights filter homogeneous light creating an...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Client Ajuntament d’Ontinyent
    • Contractor Díaz-Sala
    • Status Completed works
    • Type Libraries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 102 users