Z HOUSE

Residential building, Z HOUSE in Zagorič, Podgorica Podgorica / Montenegro / 2012

4
4 Love 1,313 Visits Published
New Residential Building, Zagorič, Municipality of PodgoricaThe building is located at the foot of Gorica Hill with very nice views to the adjoining natural surrounding at only 2km distance from the centre of the town. Urban lot footage is 902 m2, with Lot Coverage Ratio of 0.4, and total Gross Floor Area of 1495 m2. Building height is '>http://4.The'> longer side of the building is facing north-south, i.e. south facade is facing Gorica hill and forest, contributing to comfort of the ambiance. The residential building has 21 residential units and a parking space in a garage envisaged at the level of two basements. Typology of these apartments varies, i.e. comprising following: 5 flatlets (floor area cca 30-40 m2), 6 one-bedroom apartments (floor area cca 47-55 m2), 9 two-bedroom apartments (floor area cca 63-69m2) and one three-bedroom apartment (floor area 77 m2).Shape of the building is simple, while monotony of elevations is broken by “drawer” balconies, conceptualised as extended French balconies with the idea of offering additional dose of comfort to future users. Orange paint on the facade highlights openings that blend into groups that are repeated following certain rules, thus achieving rhythmic of shapes on the facade depicting internal space organisation. Pitched roofs are hidden with raised loft and are not visible from the perspective of passer-bys.
4 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    New Residential Building, Zagorič, Municipality of PodgoricaThe building is located at the foot of Gorica Hill with very nice views to the adjoining natural surrounding at only 2km distance from the centre of the town. Urban lot footage is 902 m2, with Lot Coverage Ratio of 0.4, and total Gross Floor Area of 1495 m2. Building height is '>http://4.The'> longer side of the building is facing north-south, i.e. south facade is facing Gorica hill and forest, contributing to comfort of the ambiance....

    Project details
    • Year 2012
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Current works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users