Plaza de El Almendro

Camas / Spain / 2010

1
1 Love 1,109 Visits Published
The square is the result of the confluence of several streets with different slopes, which generates a surface with different levels. Originally organized by stairs, pavement is badly deteriorated and the vegetation has emerged spontaneously with the participation of some neighbors. The wooded, shallow roots, has generated many problems of flatness on the pavement. The project tries to respond to the needs of accessibility caused by the considerable heights differences. In order to guaranty continuity in the pedestrian path, as well as keeping up the existing sidewalk café, the area is organized two levels with a height difference of 40 cm, connected by ramps. At the edges of these slopes are placed precast concrete benches, separated from the pedestrian area with plant elements, transplanting existing species and adding new ones, always with the cooperation and care of the neighbors who take public space as an extension of their own dwellings. The volume that makes up the kiosk, shaped like a cube, aims concentrate the tension generated by heterogeneous facades that overlook the square.
1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The square is the result of the confluence of several streets with different slopes, which generates a surface with different levels. Originally organized by stairs, pavement is badly deteriorated and the vegetation has emerged spontaneously with the participation of some neighbors. The wooded, shallow roots, has generated many problems of flatness on the pavement. The project tries to respond to the needs of accessibility caused by the considerable heights differences. In order to guaranty...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2009
    • Work finished in 2010
    • Main structure Steel
    • Client Camas Municipality
    • Status Completed works
    • Type Public Squares / Urban Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users