College CEBES

Foz do Douro / Portugal / 2012

16
16 Love 3,313 Visits Published
A group of buildings for the new facilities of the College Cebes (secondary school), which is situated in Foz do Douro, in the municipality of Porto. concept: The project proposes a building that is based on the integration in the surrounding environment characterized by single-family luxury homes, volumes somewhat fragmented, with balconies and rooftops. Thus, in this context, we maintain very distinctive identity on Avenue Marechal Gomes da Costa (the surrounding characterized by this avenue, with an urban character of low density allows easy access to major highways and ensures stability of the building pattern of the area), and created a proposal for a volume that integrates elements of popular architecture and contemporary design with presenting a building with residential architecture characteristics. Therefore, the volume proposed is defined by the rhythms of the architectonic gramar, by the glazed openings and based upon the design of a family house. program: The programmatic development of the school is very simple, extending over three floors. In the basement of the main volume are located: cafeteria, kitchen, staff room, waiting room, facilities for staff and for students and teachers. At level 0 there are: reception, 5 classrooms and toilets. On the 1st floor are: 5 classrooms, specific room and toilet facilities. In basement of the annexes there are: shower facilities and toilets. On the ground floor of annexes there are: area of study / library, EVT and multipurpose room. [PT] proposta: Conjunto edificado para as novas instalações do Colégio Cebes (estabelecimento de ensino secundário), que se situa na Foz do Douro no concelho do Porto. conceito: O projeto propõe um edifício que se desenha a partir dos pressupostos de uma envolvente caracterizada por habitações de luxo unifamiliares, volumes pouco fragmentados, com varandas e telhados. Assim, neste contexto, procuramos manter a identidade muito marcada na Avenida Marechal Gomes da Costa (a envolvente caracteriza-se por esta avenida, que com um carácter urbano de baixa densidade permite um fácil acesso aos eixos viários principais e assegura uma estabilidade no tecido construído nesta zona), e desenhou-se uma proposta volumétrica que procura consignar elementos morfológicos que estabelecem uma gramática de diálogo entre a arquitetura popular e a arquitetura contemporânea e o paralelismo de um edifício de habitação, que agora serve de equipamento. O volume proposto é marcado pelos seus ritmos, pelas suas aberturas envidraçadas e pela arquitetura de uma casa. programa: O desenvolvimento programático da escola é muito simples, desenvolvendo-se ao longo de três pisos. No piso -1 encontram-se: refeitório, cozinha, sala dos professores, sala de atendimento, instalações para o pessoal e para os alunos e professores. Nos anexos encontram-se: balneários e instalações sanitárias. No piso 0 encontram-se: receção, 5 salas de aulas e instalações sanitárias. Nos anexos encontram-se: zona de estudo / biblioteca, sala de E.V.T. e sala polivalente. No piso 1 encontram-se: 5 salas de aulas, sala específica e instalações sanitárias.
16 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A group of buildings for the new facilities of the College Cebes (secondary school), which is situated in Foz do Douro, in the municipality of Porto. concept: The project proposes a building that is based on the integration in the surrounding environment characterized by single-family luxury homes, volumes somewhat fragmented, with balconies and rooftops. Thus, in this context, we maintain very distinctive identity on Avenue Marechal Gomes da Costa (the surrounding characterized by this avenue,...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 16 users