Casa Lorenzo

Gorráiz / Spain / 2008

3
3 Love 1,457 Visits Published
The plot of an almost rectangular shape has an approximate size of 15 meters wide by 29 meters long, with a Northeast-Southeast orientation in its longest axis. Its upper part runs alongside an access road, and its bottom part with another on which there is a rising slope, defined in the first section by means of a talus; the other parts adjoin similar plots. It belongs to a series of closely built houses, with very little space between them: it is part of a series of consecutive, adjacent plots of similar characteristics which, as a group, are one of the building developments of the Castillo de Gorraiz housing estate very near to the city of Pamplona. The programme is that of a quite conventional family house. The project meets the dimensions of the very limited available floor plan, using mandatory setting back of the buildings on the perimeter. It also uses layout criteria that follows a very conventional family home scheme: the day area is on the ground floor, once related with the access to the exterior and access to the garden; this is, logically, linked to the living area, communicated with it by the corresponding covered porch; and the night area (bedrooms) is located on the top floor. The design decisively depends in any case on essential circumstances: on the one hand, the conditions of the plot, amongst which we should highlight its very scarce availability in dimensions and maximum building, the important topography of the area, the location of the pedestrian access from the top street and the vehicle access from the lower street, and the coincidence of the direction of the slope with that of the access, the orientation and the views; and on the other, the requirement of a series of mandatory setting back of the buildings on the entire perimeter of the plot and the requirement to resolve a substantial part of the roofing (specifically, 60% of its total surface) with an slope of 35%. In view of this the design attempts, to meet the main objective of designing the house on the privileged views provided by its location as much as ever possible. This positions it to the front, coinciding with the South. It attempts to be more closed in on the sides, in order to prevent dominant views and crossed views with the neighboring buildings. At all times it seeks the exploitation of the possibilities of including light to the inside, the modulation of the transition to the outside and the subsequent effects of permeability and transparency. In the figurative scope, the house is designed as a large box of facing concrete to emphatically and in a certain way sculpturally framing the views to the front in a quite certain manner. The facing concrete becomes the predominant material in the construction and expression of the volume, including the roofing; the compositional efficiency of the image as a group is given over to the extreme expressive precision and quality of the materials as delicate as aluminum panels and glass and the plastic effect of its radical and resounding size. [SP] El solar, de forma casi rectangular, tiene unas dimensiones aproximadas de 15 metros de ancho por 29 de largo, y se orienta en dirección Noroeste-Sureste según su eje más largo. Limita en su parte superior con un vial de acceso; por la inferior, con otro sobre el que se eleva con una pendiente ascendente, definida en un primer tramo mediante un talud; y por los otros dos con otras tantas parcelas. Pertenece a una agrupación de viviendas de concepción lineal y bastante comprimida y que deja muy poco espacio de desahogo entre ellas: forma parte de una serie de solares consecutivos, colindantes y de similares características que, en conjunto, constituyen la unidad C.6 de la Urbanización Castillo de Gorraiz. El proyecto se ajusta en todo momento a la geometría de la planta disponible, muy ajustada, a partir de los retranqueos obligatorios en su perímetro. El programa de necesidades es el de una vivienda familiar bastante convencional. Y se recurre a un esquema de distribución que se atiene a los criterios más habituales para un esquema de este tipo, a saber: la zona de día se desarrolla en la planta baja o inferior, a su vez relacionada con el acceso desde el exterior y con la salida al jardín; ésta aparece así, lógicamente, ligada al área de estancia, que se comunica con él a través del correspondiente porche cubierto; y la zona de noche (dormitorios) se localiza en la planta superior. En todo caso, el proyecto depende de manera decisiva, tanto en su resolución funcional cuanto en la dimensión figurativa que puede llegar a encontrar, de dos circunstancias fundamentales: por una parte, las particulares condiciones del solar, entre las cuales hay que destacar sin duda: sus ajustadísimas disponibilidades de dimensiones y edificabilidad máxima, la fuerte topografía del terreno, la localización del acceso peatonal desde la calle superior y el acceso rodado desde la calle inferior, y la coincidencia del sentido de la pendiente con el del acceso, la orientación y las vistas; y por otra, la exigencia establecida en la normativa urbanística de una serie de retranqueos obligatorios en todo el perímetro de la planta y la obligación de resolver una parte sustancial de las cubiertas (concretamente el 60% de su superficie total) con una inclinación del 35 %. El diseño pretende, en este marco, responder en lo posible al objetivo fundamental de volcar la casa sobre las vistas privilegiadas que le proporciona su localización, que lleva a que adopte una actitud completamente polarizada de apertura hacia el frente. Esto hace que el desarrollo de las plantas sea lo más ancho posible en la apertura hacia adelante, al sur, a base de apurar en este aspecto las disponibilidades del solar; al mismo tiempo, trata de mantenerse bastante más hermética hacia los lados, al efecto de evitar vistas dominantes y miradas cruzadas para con las edificaciones vecinas. Por lo demás, trata en todo momento de aprovechar las posibilidades del caso en lo relativo a la incorporación de la luz al interior, la modulación de las transiciones entre exterior e interior y los consiguientes efectos de transparencia y permeabilidad. Un espacio de triple altura, espacio vegetal, en relación con la comunicación vertical de la vivienda, enlaza con el sistema de terrazas que establece la relación del espacio interior con el jardín y las vistas. En el plano figurativo, la casa se entiende como una gran caja de hormigón visto que enmarca de manera enfática y un tanto escultórica la mirada hacia el frente que la constituye, en el sentido más cierto y vital del término. El hormigón visto se convierte en el material predominante en la construcción y expresión del volumen, incluida la cubierta; la eficacia compositiva de la imagen del conjunto se confía a su contraste con la extrema precisión y calidad expresiva de materiales tan delicados como el panel de aluminio y el vidrio y al efecto plástico de su radical y contundente volumetría.
3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The plot of an almost rectangular shape has an approximate size of 15 meters wide by 29 meters long, with a Northeast-Southeast orientation in its longest axis. Its upper part runs alongside an access road, and its bottom part with another on which there is a rising slope, defined in the first section by means of a talus; the other parts adjoin similar plots. It belongs to a series of closely built houses, with very little space between them: it is part of a series of consecutive, adjacent...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users