Registrar Office of St Vicente | Duarte Caldeira

Duarte Caldeira Sao Vicente / Portugal / 2011

20
20 Love 2,876 Visits Published
Situated on the northwest coast of the island of Madeira, Portugal, in an extensive river valley, it is near the centre of a small coastal rural village, nestled between the region’s natural landscape, which extends towards the area where the building is located. Standing on top of an underground car park, the new translucent building allows an influx of natural light and the view of the impressive surrounding high and rugged green mountains. It is a wooden and glass structure arranged on top of various rectangular shaped concrete boxes, previously used as kiosks in the urban park. Instead of demolishing the existing small buildings to make room for the new one, it was decided to use some of them as part of the new building, and also keep the original staircase and lift which gives access to the car park located below. The design program of this public services’ building is a simple one. It houses an open space office and workspace for the registrar office personnel, an archive area and a main private office, a meetings room and a reception counter for the general public. The volume of the new construction is larger and taller than the others and is intersected by some of the existing volumes which are now covered in grey volcanic basalt stone, the local most common stone. It was built as a structure of metal beams with flat cover, clad with natural heat treated wood. In the interior, the black granite flooring, window frames and counter, make a contrast with the wooden ceiling and the outdoor metal pillars which sustain the construction.
20 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Situated on the northwest coast of the island of Madeira, Portugal, in an extensive river valley, it is near the centre of a small coastal rural village, nestled between the region’s natural landscape, which extends towards the area where the building is located. Standing on top of an underground car park, the new translucent building allows an influx of natural light and the view of the impressive surrounding high and rugged green mountains. It is a wooden and glass structure arranged on top...

    Project details
    • Year 2011
    • Status Completed works
    • Type Government and institutional buildings / multi-purpose civic centres
    • Websitehttp://www.joaomorgado.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users