Academie MWD Dilbeek

Academy of Music, Word and Dance Dilbeek / Belgium / 2012

141
141 Love 13,577 Visits Published
The west part of the Dutch speaking belt around Brussels has an informal cultural capital in Dilbeek, home of the Westrand Cultural Centre and its various facilities. The Academie MWD reinforces this polarity, offering education in music, theatre and dance, as well as an auditorium-theatre. The Urban Challenge The new building is located in the centre of Dilbeek, in a difficult context with a variety of contrasting situations: south, the main square (Gemeenteplein) with the City Hall and local restaurants; west, CC Westrand, with its monumental volumes designed by A. Hoppenbrouwers at the height of Brutalism; north, Wolfsputten, a protected area of natural forest; and east, a compact group of suburban villas with pitched roofs following the archetypal image of the farm. The question was how to harmonize the different situations, and at the same time produce a building with a quality of its own. First, with the volume. The new building is a soft transition between the scale of the houses and the imposing presence of CC Westrand. Then form. The gables along the street reflect the houses on the other side, but then become a great cantilever that looks CC Westrand face to face. Thirdly, with function. The only entrance is on the side of Westrand. Nothing happens in the other perimeters, being either domestic or natural. It is only on the side facing the cultural centre, where the auditorium rises from the ground, creating a covered public space leading to the academy entrance. Finally, with image. The dynamic facade creates an optic effect. If you walk towards trees you see trees. It is an image of Wolfsputten. If you walk in the opposite direction, see the colours Hoppenbrouwers. Alfons Hoppenbrouwers, architect of CC Westrand, was a colour expert. He spent much of its time painting, and in fact, the facade of the new building, as you walk towards that of Hoppenbrouwers is based on one of his paintings. His two-dimensional work is a combination of mathematics and colour. Lines, measure, proportion, geometry, rhythms, colour and texture. Those are also the ingredients of the music, and in fact several of his paintings are interpretations of musical pieces, e.g. the one that composes the elevation of the Academie. It is the Canon for 36 voices by the 15th century Flemish polyphonist Johannes Ockeghem. The rest of the elevations reproduce the same rhythms, but in metal panels with different finishing textures, reflecting the sky and the forest. Function and Flexibility As the cantilevered auditorium rises above the covered public space, a transparent entrance leads to the main lobby. This is therefore at the centre of the building, which facilitates the separation of the public functions of the auditorium and the more intimate function of the Academy. Both share the main services, reception, cloakroom, toilets and dressing rooms, which are also connected directly to the auditorium stage at the top level. The classrooms, ballet and orchestra room are arranged on two levels with a central spine which includes the structure, technical services, and circulation, along a corridor that is wide enough to manoeuvre grand pianos and reorganize the function of the classrooms. People Place making is one of the keys of the project. The covered public space below the auditorium is a clear example: even before the building was finished, this space has been used by local associations in weekend activities. Inside, the lobby can be used for receptions, which may be supported from the teacher’s kitchen through a direct door. At the other end of the building there is another clearly recognizable place, a double staircase with benches and forest views. It's easy to imagine people sitting on the benches, perhaps waiting for a lesson to start, or for someone to finish their practice, or just talking. Energy and resources Volume and thermal inertia. The compact form reduces the surface/volume ratio and energy loss. The thin load-bearing walls are visible inside the building, providing good thermal inertia, and covered with a thick blanket of continuous insulation on the outside, where it is most efficient. The separating walls between classes are also massive both for the thermal inertia as for necessary soundproofing. Natural light. The windows are arranged to provide just the right amount of diffuse daylight, while minimising thermal losses. The fins on the southeast facade capture light, reflecting it inwards with different angles. The interiors are white so as to reflect light in all directions. Even the auditorium can function with only natural light. Construction materials were selected to ensure maximum respect for the environment. The horizontal structure is laminated wood, fully FSC certified. The construction details are simple, no covering materials: the finish is simply white paint, showing the texture of the material on which it is applied. Rainwater is harvested on the roofs and used for the flushing toilets.   The Academie MWD opened on September 8, 2012. [SP] El cinturón neerlandófono de Bruselas, tiene al oeste una capital cultural oficiosa en Dilbeek, sede del Centro Cultural Westrand y sus distintos equipamientos. La Academia MWD refuerza esta polaridad, ofreciendo enseñanza de música, interpretación y danza, y un auditorio-teatro. El desafío urbano El nuevo edificio se sitúa en el centro de Dilbeek, en un contexto difícil por la variedad de situaciones adyacentes: al sur, la plaza mayor (Gemeenteplein) con el ayuntamiento y los restaurantes locales; al oeste CC Westrand, con los volúmenes monumentales del edificio brutalista de A.Hoppenbrouwers; hacia el norte Wolfsputten, un área protegida de bosques naturales; y hacia el este un compacto grupo de villas suburbanas con cubiertas a dos aguas según la imagen arquetípica de la granja. La cuestión era cómo armonizar las distintas situaciones, y al mismo tiempo producir un edificio con una calidad propia. En primer lugar, con el volumen. El nuevo edificio es una transición suave entre la escala de las viviendas unifamiliares y la imponente presencia del CC Westrand. Después, con la forma. Las cubiertas a dos aguas a lo largo de la calle reflejan las casas del otro lado, pero convirtiéndose en un gran voladizo que mira a CC Westrand cara a cara. En tercer lugar, con la función. La única entrada es por el lado Westrand. Nada sucede en los perímetros más domésticos, ni los más naturales. Sólo en el lado que mira al centro cultural, donde el auditorio se levanta del suelo, creando un espacio público cubierto ante el acceso a la academia. Por último, con la imagen. La fachada dinámica crea un efecto óptico. Si caminas hacia los árboles, ves árboles. Es una imagen de Wolfsputten. Si caminas en la dirección opuesta, ves los colores de Hoppenbrouwers. Alfons Hoppenbrouwers, el arquitecto de CC Westrand, era un experto en colores. Dedicó gran parte de su tiempo a la pintura, y de hecho, la fachada del nuevo edificio, según caminas hacia el de Hoppenbrouwers, se basa en una de sus pinturas. Su trabajo bidimensional es una combinación de matemáticas y color. Líneas, medidas, geometría, ritmos, color y textura. Esos son también los ingredientes de la música, y de hecho varios de sus cuadros son interpretaciones de piezas musicales, como el que compone el alzado de la Academie. Es el Canon a 36 voces del polifonista flamenco Johannes Ockeghem. El resto del cerramiento reproduce los mismos ritmos, pero en paneles metálicos con distintas texturas de acabado, que reflejan el cielo y el bosque. Función y flexibilidad Al elevarse el auditorio en voladizo sobre el espacio público cubierto, aparece una entrada transparente que conduce al vestíbulo principal. Éste está por lo tanto en el centro del edificio, lo que facilita separar la función pública del auditorio y la función más íntima de la Academia. Ambos comparten los principales servicios, recepción, guardarropa, aseos y camerinos, que también están conectados directamente con el escenario del auditorio en el nivel superior. Las aulas, sala de ballet y la sala de orquesta están dispuestas en dos niveles con una espina central que recoge la estructura, los servicios técnicos, y la circulación, a lo largo de un corredor cuyo ancho permite maniobrar pianos de cola y reorganizar la equipación de las aulas. Personas Placemaking es uno de los motores del proyecto. El espacio público cubierto bajo el vuelo del auditorio es un claro ejemplo: ya desde antes de terminar el edificio, este espacio viene siendo utilizado por asociaciones locales en actividades de fin de semana. En el interior, el vestíbulo principal puede utilizarse para recepciones, que pueden apoyarse en la cocina de la sala de profesores a través de una puerta directa. En el otro extremo del edificio hay otro espacio claramente reconocible como lugar abierto, una escalera doble con bancadas y vistas al bosque. Es fácil imaginar gente sentada en los bancos, tal vez esperando que empiece una lección, o que alguien termine sus prácticas, o simplemente conversando. Energía y recursos Volumen e inercia térmica. La forma compacta permite disminuir la relación superficie / volumen y la pérdida de energía. Los delgados muros de carga son visibles en el interior del edificio, proporcionando buena inercia, y se cubren con una gruesa manta continua de aislamiento en el exterior, donde es más eficiente. Las paredes de separación entre clases son también masivas, tanto para la inercia térmica como para el aislamiento acústico necesario. La luz natural. Las ventanas están dispuestas para proporcionar la máxima cantidad de luz natural difusa. Incluso el auditorio puede funcionar con solamente luz natural. Las aletas de la fachada sureste capturar la luz en el interior que refleja desde diferentes ángulos. Los interiores son blancos para reflejar la luz en todas las direcciones. Los materiales de construcción fueron seleccionados para garantizar el máximo respeto al medio ambiente. La estructura horizontal es de madera laminada, certificada FSC. Los detalles constructivos son simples, los materiales no están recubiertos, y el acabado es una simple capa de pintura blanca que muestra la textura de la materia sobre la que se aplica. Se recoge el agua de las cubiertas para su uso en las cisternas de los aseos. La Academie MWD se inauguró el 8 de Septiembre de 2012.
141 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The west part of the Dutch speaking belt around Brussels has an informal cultural capital in Dilbeek, home of the Westrand Cultural Centre and its various facilities. The Academie MWD reinforces this polarity, offering education in music, theatre and dance, as well as an auditorium-theatre. The Urban Challenge The new building is located in the centre of Dilbeek, in a difficult context with a variety of contrasting situations: south, the main square (Gemeenteplein) with the City Hall and...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2012
    • Client City of Dilbeek
    • Contractor Kumpen
    • Cost 5.400.000
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes / Colleges & Universities / Music schools/Music academies / Dance academies
    Archilovers On Instagram
    Lovers 141 users