Can Simon

Renovation of traditional architecture Formentera house. Nineteenth century Formentera / Spain / 2009

18
18 Love 3,421 Visits Published
Can Simon is a building erected around 1870 in response to the traditional rural housing typology widespread on the island of Formentera from the late nineteenth century until the middle XX. The intervention has focused on the structural strengthening, replacement of parts of the original cover, which was in very bad shape, and internal reorganization to adapt the functional program to the needs of new users. This aimed to maintain the austere character of the original building, although clearly showing the interventions made. The actions on the structure have been made with the building methods used in building popular (one-way slabs with wooden beams, bearing walls of native stone masonry, lime mortar coating, etc. ...). For the rehabilitation of the pitched roof of the main volume, recovered over 50% of the original tiles. Thus, only been used for tile new channels, while the covers are the originals (reused) and the final appearance of the deck has proven almost the same as before intervening. One of the main objectives of the reform has been to equip the new rooms for greater spatial continuity and ensure a greater contribution of natural lighting. In this sense, it has created a visual permeability in the longitudinal axis of the house across the room on the first floor and double space volume, thanks to two new openings which trapezoidal and triangular geometries are the result their contact with the inclined roof (see longitudinal section and photographs). At the functional level, actions have been primarily aimed at: - Defragment the volume space mainly to the most representative room (living room - hall - main dealer) - Relocating the kitchen and improve its relationship with outer space through a new door. - Get on the first floor a volume with headroom sufficient to accommodate a new bedroom with private terrace facing south. - Provide the house with two new bathrooms. At level of finishes, has been the limited palette of materials in this type of architecture linings in walls and roofs based on lime mortar and plaster of lime, woodwork natural finish, Arabic tile roofing, flat , and watched masonry walls with lime mortar grouting. Moreover, in bathrooms, kitchen, flooring and some new openings, other materials have been incorporated, which, without destroying the harmony of the original substrate, circumventing the formal and material mimicry. The only change that is appreciated by volume from the outside, almost goes unnoticed as just one of the many interventions that the house had previously registered during the leave time to adapt to the needs of its inhabitants. [SP] Can Simon es una edificación erigida alrededor de 1870 que responde a la tipología de vivienda rural tradicional extendida en la isla de Formentera desde finales del siglo XIX hasta mediados del s. XX. La intervención realizada se ha centrado en la consolidación estructural, la substitución de algunas partes de la cubierta original, que se encontraba en muy mal estado, y la reorganización interior para adaptar el programa funcional a las necesidades de los nuevos usuarios. Todo ello orientado a preservar el carácter austero de la edificación original, aunque manifestando con claridad las intervenciones realizadas. Las actuaciones sobre la estructura se han realizado con los sistemas constructivos utilizados en la construcción popular ( forjados unidireccionales de vigas de madera, muros de carga de mampostería de piedra autóctona, revestimientos de mortero de cal, etcétera …) . Para la rehabilitación de la cubierta a dos aguas del volumen principal, se han recuperado más del 50% de las tejas originales. De este modo, sólo se han utilizado tejas nuevas para las canales, mientras que las cobijas son las originales (reutilizadas) y el aspecto final de la cubierta ha resultado prácticamente el mismo que antes de intervenir. Uno de los principales objetivos de la reforma ha sido dotar a las nuevas estancias de una mayor continuidad espacial, así como garantizar un mayor aporte de iluminación natural. En este sentido, se ha creado una permeabilidad visual en el eje longitudinal de la casa que atraviesa la habitación de la planta primera y el doble espacio del volumen principal, gracias a dos nuevas aberturas cuyas geometrías trapezoidal y triangular son el resultado su contacto con la cubierta inclinada (ver sección longitudinal y fotografías). A nivel funcional, las actuaciones han ido principalmente encaminadas a: - Desfragmentar el espacio del volumen principal destinándolo a la estancia más representativa (salón – recibidor – distribuidor principal) - Reubicar la cocina y potenciar su relación con el espacio exterior a través de una nueva puerta. - Conseguir en la planta primera un volumen con altura libre suficiente que permita alojar un nuevo dormitorio con terraza privada orientada a sur. - Dotar a la casa de dos nuevos baños completos. A nivel de acabados, se ha mantenido la reducida paleta de materiales que caracteriza este tipo de arquitectura: revestimientos continuos en muros y cubiertas a base de mortero de cal y encalado de cal, carpintería de madera con acabado natural, cubiertas de teja árabe y plana, y muros vistos de mampostería rejuntada con mortero de cal. Por otro lado, en los baños, cocina, algunos pavimentos y las nuevas oberturas, se han incorporado otros materiales, que, sin romper la armonía del sustrato original, eluden el mimetismo material y formal. La única modificación volumétrica que se aprecia desde el exterior, casi pasa desapercibida como una más de las múltiples intervenciones que la casa había registrado previamente a lo largo del tiempo para irse adaptando a las necesidades de sus moradores.
18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Can Simon is a building erected around 1870 in response to the traditional rural housing typology widespread on the island of Formentera from the late nineteenth century until the middle XX. The intervention has focused on the structural strengthening, replacement of parts of the original cover, which was in very bad shape, and internal reorganization to adapt the functional program to the needs of new users. This aimed to maintain the austere character of the original building, although...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Isabel Torres y Manolo Mayans
    • Contractor Antonio Serra Requena
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users