Poland pavilion Expo 2010

progetto vincitore del concorso Shanghai / China / 2007

3
3 Love 2,784 Visits Published
FUNCTIONAL ARRANGEMENTS
The outside structure of the pavilion and its reflection in the proposed arrangement of its inside functions impose on the visitors taking and following a route which is consistent with the logic of the building. The entranceway – an interlude between an inside and outside body of the construction, is accessible from the square marked out between the pavilions. The partial roof created by the fold in the building, allows for arranging an open-air restaurant as well as for providing the queues of visitors a shelter from the elements. The entrance opens onto the hall containing the information centre, a restaurant and a shop. Next the visitors proceed to the main, full-height exhibition area of the pavilion. It is the space painted with the light filtering through the cut-out patterns of the elevation creating a ‘chiaroscuro’ effect, but also the place where the inner, solid walls of the pavilion can function as screens on which the scenes of Polish city life are projected. Consequently, the interior of the building will create a background for scheduled performances and presentations, e.g.directly connected with depicting the life of a typical Polish market place. The concert hall which is located above the entranceway roof can be accessed from this area.
Auxiliary functions have been designed in the lowest part of the building, under the ramp leading onto the rooftop.
Continuing the route the visitors enter the area of the exhibition proper, devoted to the future of the cities. The wooden, ground-level floor is gradually rising, acquiring the form of terraced stairs and becoming an auditorium for performances taking place below. The stairs take the visitors onto the exhibition ramp, suspended in the pavilion space and leading to the mezzanine where the exhibition of Polish design and an additional bar are to be located, The last stretch of the ramp leads onto the roof level – the viewing spot. From here, the visitors can begin their descent on the rooftop, following the line of greenery elements or small architectural forms until they reach their starting point – the entrance to the pavilion. The opposite direction of sightseeing may be considered as well. The sloping rooftop creates the possibility of arranging an open-air film shows, theatrical performances or concerts.

MATERIAL SOLUTIONS
The basic constructional and finishing material is wood. The outer layer of the elevation, with its characteristic design inspired by a traditional folk-art paper cut-out, is made of impregnated laser-cut plywood mounted on glued wood construction modules with flitch plates. Panel wall elements made of glass, polycarbonate, hydro or UV resistant materials are mounted on the outer side of the modules. On the inner side semi-transparent PCV or Tyvek type material membranes will be additionally mounted, on which the patterns of the outer elevation will be projected. Both the exterior, entranceway surface and the interior of the pavilion will be covered with impregnated wooden flooring.
The choice of materials and the character of construction were to a large extent dictated by the idea of possible future reclaiming and recycling of the pavilion structure or its parts, e.g. by reconstructing it in one of the Polish cities after the closing of EXPO.
The colouristic effects were determined by the choice of plywood panels in natural wood colour. When the dusk falls the elevation will acquire different colours according to the changes of light penetrating the cut-out patterns.

LANDSCAPING
The entrance yard constitutes the integral part of the ground floor of the pavilion. The pattern of the exterior flooring divisions as well as the material used are continued inside the building.The form of outdoor and indoor furniture has been inspired by the elevation patterns.There is a conception of using the elements cut out from the elevation plywood for producing the furniture, in the form and material which will directly refer to the pavilion architecture.Also the greenery will be arranged in the corresponding shapes, growing on the rooftop out of perforations in the elevation patterns.
3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    FUNCTIONAL ARRANGEMENTSThe outside structure of the pavilion and its reflection in the proposed arrangement of its inside functions impose on the visitors taking and following a route which is consistent with the logic of the building. The entranceway – an interlude between an inside and outside body of the construction, is accessible from the square marked out between the pavilions. The partial roof created by the fold in the building, allows for arranging an open-air restaurant as...

    Project details
    • Year 2007
    • Status Competition works
    • Type Pavilions
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users