Chelsea Townhouse

New York / United States / 2011

65
65 Love 10,529 Visits Published
Extension // The existing 3400 sf [316 m2] brownstone townhouse is a Landmark, located in Chelsea, NY. The existing structure will be gut-renovated and a 550 sf [52 m2] garden extension will be added of 2 floors with a roof terrace. The client, a fashion designer, is interested in a ‘textured’ approach. Fluidity // The new back extension, is conceived as a light airy space which creates a filter to the garden space beyond, adding more light and better views. The curvy façade structure is digitally 3d printed of a reclaimed tropical wood by a car design company in California. Their CNC milling machine can mill objects of 20’ wide, the facade 18’ wide! The curved wood ‘frame’ will be finished with a light steel and glass infill. It extends the library on the garden level, the living room on the parlor floor and a terrace for the master bedroom area above. The interior of the townhouse will get a new sculpted staircase with a skylight above, lighting the space all the way down. Large sets of sliding doors at the living and bedroom are as are creating flexible use of space; these doors are again 3d CNC milled with wood and glass patterns. Program // Each floor is designed to have its own separate program, on the garden level we find the nanny / guest apartment, and the library / office space with doors to the garden. On the parlor floor we find the living room and kitchen/ dining area, with stairs to the garden below. On the 2nd floor we find the master bedroom suite with the large terrace overlooking the green courtyard. The top floor has 2 bedrooms, which share a large bathroom and a tv lounge.
65 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Extension // The existing 3400 sf [316 m2] brownstone townhouse is a Landmark, located in Chelsea, NY. The existing structure will be gut-renovated and a 550 sf [52 m2] garden extension will be added of 2 floors with a roof terrace. The client, a fashion designer, is interested in a ‘textured’ approach. Fluidity // The new back extension, is conceived as a light airy space which creates a filter to the garden space beyond, adding more light and better views. The curvy façade structure is...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 65 users