Diamond House

Santa Monica / United States / 2010

11
11 Love 7,756 Visits Published
The Diamondhouse is a music studio extension to a house located deep in a canyon, set against a severely sloping hillside, with minimal access and little space upon which to build. Direct sunlight reaches the site for only a few hours a day. The geotechnical conditions on site were challenging, requiring 30-foot caissons to underpin new walls and foundations. A complex web of regulations governed the height, width, depth and specific configuration of the retaining walls needed to build the project. Given these constraints, the extension is carefully positioned between the existing structure and an imposing hillside to inflect the landscape and create exterior programmatic spaces (firepit, terraces) around it. A series of wall planes fold up and over the building to create a rooftop railing and privacy for the sundeck. The building material system was developed to relate the new extension to the natural landscape and also to reduce the visual scale of the building. The façade pattern was created from natural elements taken from the canyon site; abstracted, scaled and arrayed across the building in laser cut fiber cement panels. The panels impart a delicate quality to the otherwise hard edged and programmatically driven geometry of the building. Daylight brings out the etched lines and patterned edges of the cement panels, which in direct sunlight appear as thin as a ceramic vase. In the evenings the building appears more volumetric and crystalline. At night lighting from within the building also suggests the form of a perforated lantern, illuminating the canyon terraces. Elemento caratterizzante del progetto è il rivestimento di facciata che, realizzato con pannelli in alluminio tagliati al laser, presenta un disegno filigranato che produce particolari effetti di luce e ombra. La Diamond House sorge a ridosso della parte scoscesa di una collina. La geometria del progetto è stata pertanto sviluppata seguendo i parametri imposti dal terreno ed articolata in modo da consentire il massimo spazio per gli ambienti all’interno. I pannelli di alluminio che compongono il sistema di facciata - ancorati alla base dell’edificio mediante dei morsetti in acciaio – consentono durante il giorno la riflessione e la rifrazione della luce naturale. Nelle ore diurne un sistema di illuminazione nascosto dietro i pannelli traforati fa brillare l’edificio come una lanterna. Il rivestimento in alluminio non segue le pareti e le aperture della struttura, poiché si tratta di un sistema dotato di una sua propria logica, che crea una relazione dinamica sia con la geometria dell’edificio che con la particolare configurazione del terreno. Il disegno filigranato, ripetuto anche sulla copertura, produce molteplici effetti di luci e ombre all’interno e all’esterno dell’edificio.
11 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Diamondhouse is a music studio extension to a house located deep in a canyon, set against a severely sloping hillside, with minimal access and little space upon which to build. Direct sunlight reaches the site for only a few hours a day. The geotechnical conditions on site were challenging, requiring 30-foot caissons to underpin new walls and foundations. A complex web of regulations governed the height, width, depth and specific configuration of the retaining walls needed to build the...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users