Montecarlo Residence

Montecarlo / Monaco / 2010

97
97 Love 11,891 Visits Published
The invisible line of the home project Project for a private residence in Monaco, designed by Federico Delrosso “The project for a private residence invariably has to take account of the client’s family structure. The house is a kind of exoskeleton in which human relations, even before family ties, develop and find their balance.” The design of this new apartment by Federico Delrosso starts from the specific request for a house that could accommodate parents and children, some from previous relationships. "Everything grew out of the fusion and radical restructuring of three existing apartments in an early 20th century building in the heart of Montecarlo. The first act was the creation of a new staircase, completely independent of the condominium stairs. I wanted this new internal staircase for the exclusive use of the family to create a clear link between the three levels, though they are aesthetically independent.” With these words Federico Delrosso introduces his project which was completed in 2010 after about 18 months’ work. “For this apartment, laid out with a specific family vocation, I decided to differentiate the first levels in a generational key. The first floor, the most ‘crowded’, is devoted to the children. The second, more intimate and compact, is for the parents.The third floor is designed for living together and hospitality, hence the living room and kitchen. It ends in a loft space where informal and compact space become a place of happy anarchy for relations and activities: partly study and partly leisure area." "With this division of space I have created a home with reverse vertical development ... The entrance is at the top, on the third floor, housing the living room and loft. Descending we come to the most private areas (night/study): the second floor for parents and youngest children, and the first with direct access from the condominium stairwell, the floor devoted to the older and more independent children." “The strong emotional relations between family ties and the independence of the subjects, then prompted the use of two elements - one aesthetically very conspicuous, the other almost intangible - which could be perceived as the common denominator of the whole home. This is zebrano wood, which I have used for furniture, doors, partitions ... and an imaginary vertical line running through each floor and materializing only in the last section where it intersects the roof and becomes a slender steel cable attached to the central girder. It’s highly visible, deliberately given a very mechanical appearance. It conveys the idea of strength and lightness at the same time, being reliable yet not intrusive..." "The grey oak, which I chose for the floors is paired with zebrano, its distinctive texture creating a very natural and warm ambiance with an almost wild character for the interiors. It manages to soften the rationally orthogonal spaces, and it works very well for ‘coloring’ at certain points the icy white of the walls (doors, shelves, paneling ...). The color of the zebrano goes well with both warm tones and cold, without limiting any subsequent color choices made by the occupants, in terms of furnishings and accessories. It's an element that supports but does not preclude the evolution of this home ... Almost a metaphor for family relationships.” L'invisibile linea del progetto domestico Progetto di residenza privata a Montecarlo, firmato da Federico Delrosso "Il progetto di una residenza privata raramente può prescindere dalla struttura familiare del cliente. La casa è del resto una sorta di esoscheletro al cui interno relazioni umane, prima che familiari, si sviluppano e trovano un loro equilibrio." Il progetto di questo nuovo appartamento firmato da Federico Delrosso parte dalla precisa richiesta di un casa che potesse ospitare genitori e figli, nati anche da precedenti esperienze. "Tutto nasce dalla fusione e radicale ristrutturazione di tre appartamenti, preesistenti, all'interno di un palazzo primi del '900 nel centro storico di Montecarlo. Il primo atto è stato quindi la creazione di un vano scala nuovo, del tutto indipendente dalla scala condominiale. Volevo che questa nuova scala interna, ad uso esclusivo della famiglia, rendesse i tre livelli chiaramente collegati anche se esteticamente indipendenti." Federico Delrosso introduce con queste parole il suo progetto terminato nel 2010 dopo circa 18 mesi di lavoro. "Per questo appartamento, nato con una specifica vocazione familiare, ho pensato di differenziare i primi livelli in chiave generazionale: il primo piano, più "affollato", dedicato ai ragazzi, il secondo, più intimo e raccolto, per i genitori. Il terzo piano è stato pensato come luogo delle attività comuni e di accoglienza, quindi living e cucina, per finire poi con un soppalco dove lo spazio informale e raccolto diventasse un luogo dedicato alla felice anarchia delle relazioni e delle attività: metà studio metà svago" . "Con questa suddivisione degli spazi ho creato di fatto una casa con sviluppo verticale inverso…La zona ingresso è in alto, al terzo, e ospita il living con soppalco, scendendo si trovando le zone più private (notte/studio): al secondo piano per genitori e figli più giovani, e al primo, con accesso diretto dal vano scala condominiale, il piano dedicato ai “piu’ adulti” e indipendenti." "La relazione emotivamente molto forte, tra legami familiari e indipendenza dei soggetti, mi ha suggerito poi l'uso di due elementi - uno esteticamente molto visibile, l'altro quasi immateriale - che potessero essere percepiti come il comune denominatore di tutta la casa. Parlo del legno zebrano, che ho utilizzato per arredi, porte, divisori... e una linea verticale immaginaria che attraversa ogni piano e si materializza solo nell'ultimo tratto quando, incrociando il tetto, diventa un sottile cavo d'acciaio fissato nella trave centrale. E' un elemento volutamente molto visibile, dall'aspetto molto meccanico. Dà l'idea della forza e della leggerezza al tempo stesso, qualcosa di affidabile anche se non invadente... ".
97 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The invisible line of the home project Project for a private residence in Monaco, designed by Federico Delrosso “The project for a private residence invariably has to take account of the client’s family structure. The house is a kind of exoskeleton in which human relations, even before family ties, develop and find their balance.” The design of this new apartment by Federico Delrosso starts from the specific request for a house that could accommodate parents and children, some from previous...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 97 users