Sidirokastrou House | Façade Architecture

Pátrai / Greece / 2022

26
26 Love 2,855 Visits Published

The project concerns the design of a multi-level house in the suburb of Anthoupoli, east of Patras. The narrow plot and the view offered to its west constitute the principal axis of the composition.


The concept idea concerns the design of two morphologically different volumes, vertically arranged, one on top of the other. A particular intensity is given to the upper one, achieved through a difference in size and through its projections from the lower one, as well as through difference in materiality. As a result, the passers-by perceive the upper volume as a dynamic spatial condition. In this way, exploitation of a larger area is achieved ,while avoiding the reduction of the size of uncovered space.


Spaces of the upper level worth mentioning are the semi-outdoor spaces on three sides of the plot, as well as the sloping walls that create a sense of extroversion and visual freedom for the resident while enabling the necessary privacy from the neighboring buildings.


The residence spaces are structured on three levels. The auxiliary storage areas are located in the basement, and the ground floor functionally responds to the daytime areas, laid out in a free floor plan, in continuity with the natural landscape. The overnight areas and the office area are located on the upper level, taking advantage of the privacy and the view in front of the west side of the building.


 


Credits:


Project Name: Sidirokastrou House


Office Name: Façade


Gross Built Area (sq.m.): 280 sq.m.


Lead Architect: Haris Oikonomou


Structural Engineer: Aristidis Asimakopoulos


Mechanical & Electrical Engineer: Anastasios Fakos


Landscape Design: Ecoscapes


Photographer: Mariana Bisti


 

26 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project concerns the design of a multi-level house in the suburb of Anthoupoli, east of Patras. The narrow plot and the view offered to its west constitute the principal axis of the composition. The concept idea concerns the design of two morphologically different volumes, vertically arranged, one on top of the other. A particular intensity is given to the upper one, achieved through a difference in size and through its projections from the lower one, as well as through difference in...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Multi-family residence / Office Buildings / Offices/studios / Hotel/Resorts / Tourist Facilities / Interior Design / Lighting Design / Photography / Furniture design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users