HOUSE 1721 | HARQUITECTES

Granollers / Spain / 2021

8
8 Love 1,426 Visits Published

It is a single-family house project between party walls in Granollers. The client asked for a house that could admit up to four different family situations: alone at home, with his partner or in different combinations with their children.


The plot, occupied by a house on the ground floor at the time the project started, goes across two streets in an East-West direction, the West façade faces a main street in the town and is therefore the natural area of access, leaving the east side as a road access that could take advantage of an old construction as a parking lot. The application of urban planning regulations allows a volume between party walls (4.80 m.) aligned with the street. Ground floor plus three upper floors (14.60m high) and 14m deep from the street façade. Despite having a magnificent patio inside the block, one of the neighbouring buildings facing the south reaches the regulatory height and covers practically the entire length of the patio blocking sunlight for much of the day. The reduced height of the existing construction compared to the neighbouring South and its non-conforming volume were the main reasons why it was decided not to take advantage of it.


Based on the conditions described, we decided to make a house that would use all the height available to achieve solar collection "above" the neighbour. Thus, the building reaches the maximum volume possible without completing all the permitted built area. This becomes a section divided into two very different parts: firstly, a very high vertical room with zenith solar capture without the neighbour’s shadow, then a tower with a ground floor and three upper floors that house a single room on each level.


The vertical room, by getting light and solar collection through the roof, is completely closed on the west façade, avoiding the problems of this orientation, especially in summer and closing the house to the noise and indiscretion of the main access street. The space created is of an exceptional nature due to its dimensions, it has collecting capacity and unique characteristics that make it a room to accommodate everything that is not programmed.


The next episode is the "tower" of rooms. On the ground floor and next to the living room it will host the dining room and kitchen. The first floor will be the owner's room and the following will be for the daughter. The fourth and last floor will be for guests. This configuration allows occupying the floors of the house completely depending on the number of users, not having a feeling of empty rooms. If a floor is not occupied the inhabitant does not perceive it. By having a single room per floor, it is possible to have cross ventilation and two sources of natural light from the garden and the access room. To facilitate this effect of light and ventilation, the staircase loses its traditional structural bay that separates the street spaces from the interior ones and dissolves around the column of rooms, modifying the position on each floor. Thus, when going up to the first floor we do not notice that there is a second floor and so on. The strip occupied by the stairs is filled with the rest of the complementary program for the rooms: bathrooms, clothes storage, bed, water area...


The material-structural strategy is translated into the form of a ceramic structure for the envelope - dividing walls, facades, and collector space - and a wooden structure (CLT panels) for the domestic program. The first provides us with the necessary inertia and ventilation for the correct climatic functioning of the building, behaving as an adiabatic space. The second generates comfort based on insulation and air management. This material duality is perceived both from the multipurpose space and from the domestic one due to the hollows that enable passage and views between them.


The regulations allow the construction of an auxiliary building that in this case is used as an extension of the ground floor. A porch is strategically placed to differentiate two exterior spaces with different character: a patio-terrace and a garden.


Architect: HARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
Collaborators: Anna Burgaya
Team: DSM arquitectura (Structural Engineering), M7 enginyers (installations), Iñaki González (technical architect)


Project years: 2017-2019
Construction years: 2019-2021
Built area: 144m2

Photographer: Adrià Goula



[CAT]
Es tracta d’un projecte de casa unifamiliar entre mitgeres que ens va proposar un amic de Granollers. Ens va demanar una casa que havia d’admetre fins a quatre situacions familiars diferents; estant sol a casa, amb la seva parella o en diferents combinacions amb els fills de tots dos.


La parcel·la, ocupada per una casa de planta baixa entre mitgeres en el moment d'iniciar el projecte, va de carrer a carrer en sentit est-oest, la façana oest mira a un carrer principal del poble i és per tant l’àmbit natural d'accés, deixant el costat Est com a accés rodat que podia aprofitar una antiga construcció com a pàrquing. L’aplicació de la normativa urbanística permet un volum de mitgera a mitgera (4,80m) alineat amb el carrer. Planta baixa, tres plantes pis (14,60m d’alçada) i 14m de profunditat des de la façana del carrer. Tot i disposar d’un magnífic pati a l’interior de l’illa, una de les edificacions veïnes, la que ocupa la mitgera Sud, esgota l’alçada reguladora i, en ser una finca tester de l’illa, tapa pràcticament tota la longitud del pati obstaculitzant la llum del sol durant gran part del dia. La reduïda altura de la construcció existent al solar respecte al veí Sud i el seu volum disconforme van ser les raons principals per les quals es va decidir no aprofitar aquesta construcció.


A partir de les condicions descrites, vam decidir fer una casa que utilitzés tota l’alçada disponible per aconseguir captació solar “per sobre” del veí construint així el volum màxim possible encara que sense completar tota la superfície construïda admesa. Això es tradueix en una secció dividida en dues parts molt diferenciades; en primer lloc una sala vertical altíssima amb captació solar zenital sense ombra del veí, i a continuació una torre de planta baixa i tres plantes pis que acullen una única habitació a cada nivell.


La sala vertical, en aconseguir llum i captació per la coberta, es tanca completament a la façana Oest, evitant els problemes d’aquesta orientació, especialment a l’estiu i tancant la casa al soroll i la indiscreció del carrer principal d’accés. L’espai resultant és d’una naturalesa excepcional a causa de les dimensions, té capacitat captadora i unes característiques molt singulars que el converteixen en una sala per acollir tot allò no programat.


El següent episodi és la torre d’habitacions, en planta baixa i contigua a la sala acollirà menjador i cuina, la de planta primera serà l’habitació del propietari, la següent serà per a la filla, la quarta i última serà per a convidats. Aquesta configuració permet ocupar completament les plantes de la casa en funció del nombre d’usuaris, sense tenir sensació d’habitacions buides. Si una planta no s’ocupa, l’habitant no ho percep. Com que té una única peça per planta, aquesta pot tenir ventilació creuada i dues fonts de llum natural provinents del jardí i de la sala d’accés. Per facilitar aquest efecte de llum i ventilació, l’escala perd la tradicional crugia estructural que separa les sales de carrer de les sales interiors i es dilueix al voltant de la columna d'habitacions modificant a cada planta la posició. Així, pujant a planta primera no veiem que hi ha una planta segona i així successivament. La franja que ocupa l’escala es complementa amb la resta del programa complementari a les habitacions: banys, emmagatzematge de roba, llit, zona d'aigua...


L’estratègia material-estructural es tradueix en forma d’estructura ceràmica per a l’envolupant -mitgeres, façanes i espai captador- i estructura de fusta (panells CLT) per al programa domèstic i servidor. La primera ens aporta la inèrcia i la ventilació necessària per al bon funcionament climàtic de l’edifici comportant-se com un espai adiabàtic. La segona genera un confort basat en l’aïllament i la gestió de l’aire. Aquesta dualitat material es percep tant des de l’espai polivalent com des del domèstic gràcies a unes obertures que permeten el pas i les vistes entre ells.


La normativa permet construir una edificació auxiliar que en aquest cas s’aprofita com a extensió de la planta baixa. Es col·loca un porxo estratègicament per diferenciar dos espais exteriors amb caràcter diferents: un pati-terrassa i un jardí.



[CAST]
Se trata de un proyecto de casa unifamiliar entre medianeras que nos propuso un amigo de Granollers. Nos pidió una casa que debía admitir hasta cuatro situaciones familiares distintas; solo en casa, con su pareja o en distintas combinaciones con los hijos de ambos.


La parcela, ocupada por una casa de planta baja entre medianeras en el momento de iniciar el proyecto, va de calle a calle en sentido Este-Oeste, la fachada Oeste mira a una calle principal del pueblo y es por tanto el ámbito natural de acceso, dejando el lado Este como acceso rodado que podía aprovechar una antigua construcción como parking. La aplicación de la normativa urbanística permite un volumen de medianera a medianera (4,80 m.) alineado con la calle. Planta baja más tres plantas piso (14,60m de altura) y 14m de profundidad desde la fachada de la calle. A pesar de disponer de un magnífico patio En el interior de la manzana, una de las edificaciones vecinas, la que ocupa la medianera Sur, agota la altura reguladora y, al ser una finca testero de la manzana, tapa prácticamente toda la longitud del patio obstaculizando la luz del sol durante gran parte del día. La reducida altura de la construcción existente en el solar respecto al vecino Sur y su volumen disconforme fueron las razones principales por las que se decidió no aprovechar dicha construcción.


A partir de las condiciones descritas, decidimos hacer una casa que utilizase toda la altura disponible para conseguir captación solar “por encima” del vecino construyendo así el volumen máximo posible aunque sin completar todo las superficie construida admitida, esto se convierte en una sección dividida en dos partes muy diferenciadas; en primer lugar una sala vertical altísima con captación solar cenital sin sombra del vecino, a continuación una torre de planta baja y tres plantas piso que acogen una única habitación en cada nivel.


La sala vertical, al conseguir luz y captación por la cubierta, se cierra completamente en la fachada Oeste, evitando los problemas de esta orientación, especialmente en verano y cerrando la casa al ruido y la indiscreción de la calle principal de acceso. El espacio resultante es de una naturaleza excepcional debido a sus dimensiones, tiene capacidad captadora y unas características muy singulares que lo convierten en una sala para acoger todo lo no programado.


El siguiente episodio es la “torre” de habitaciones, en planta baja y contigua a la sala acogerá comedor y cocina, la de planta primera será la habitación del propietario, la siguiente será para la hija, la cuarta y última será para invitados. Esta configuración permite ocupar completamente las plantas de la casa en función del número de usuarios, no teniendo sensación de habitaciones vacías, si una planta no se ocupa, el habitante no lo percibe. Al tener una única pieza por planta, esta puede tener ventilación cruzada y dos fuentes de luz natural provenientes del jardín y de la sala de acceso. Para facilitar este efecto de luz y ventilación, la escalera pierde su tradicional crujía estructural que separa las salas de calle de las salas interiores y se diluye alrededor de la columna de habitaciones modificando en cada planta la posición, así, subiendo a planta primera no vemos que existe una planta segunda y así sucesivamente. La franja que ocupa la escalera se complementa con el resto de programa complementario a las habitaciones: baños, almacenaje de ropa, cama, zona de agua…


La estrategia material-estructural se traduce en forma de estructura cerámica para la envolvente - medianeras, fachadas y espacio captador - y estructura de madera (paneles CLT) para el programa doméstico y servidor. La primera nos aporta la inercia y ventilación necesaria para el buen funcionamiento climático del edificio comportándose como espacio adiabático, la segunda genera un confort basado en el aislamiento y la gestión del aire. Esta dualidad material se percibe tanto desde el espacio polivalente como desde el doméstico gracias a unas aberturas que permiten el paso y las vistas entre ellos.


La normativa permite la construcción de una edificación auxiliar que en este caso se aprovecha como extensión de la planta baja. Se coloca un porche estratégicamente para diferenciar dos espacios exteriores con carácter diferentes: un patio-terraza y un jardín.


 

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    It is a single-family house project between party walls in Granollers. The client asked for a house that could admit up to four different family situations: alone at home, with his partner or in different combinations with their children. The plot, occupied by a house on the ground floor at the time the project started, goes across two streets in an East-West direction, the West façade faces a main street in the town and is therefore the natural area of access, leaving the east side as...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users