An urban villa in West Dulwich | Francesco Pierazzi Architects

A large semi-detached Victorian villa is transformed into a sequence of suggestive spaces London / 2020

28
28 Love 3,502 Visits Published

The project sets out to remodel of a large semi-detached Victorian villa, built approximately between 1885 and 1911 in West Dulwich, for a family who needed to rationalize their long neglected house to transform it into a sequence of suggestive spaces culminating with the large garden.


The design of this house reflects the aspiration of the architect to combine functional determinations and lyrical references.


Through an in depth analysis of historical cartography, particularly maps detailing the WWII Luftwaffe Blitz bombing raids, we were able to demonstrate the original form of the building - as it stood before 1948 - and investigate the possibility to design a large extension without Planning Permission.


The forms of the extended volumes, the lower nearest to the boundary and the higher adjacent to it, are generated by the application of the Permitted Development rules and further emphasised by the insertion of vertical and horizontal structural members, marking the transition between the two volumes.


The restricted choice of materials available does not constitute a limitation. On the contrary, the design of the façades becomes an exercise in the composition of only two ingredients, brick and steel, which come together to decorate the fabric of the building and create features that are expressed externally and internally.


Solid planes and voids alternate in a fashion that is a direct reference to certain inner London Victorian housing blocks.


Brick is employed as the most common material and in its poorer grade, as it is typically used where not visible. Painted steel PFCs, a subtle reinterpretation of the classical frieze, create a bas-relief effect and generate a striking visual identity. 


Internally the preference for darker surfaces and finishes is highly evocative of past centuries, linking new and old with a poetic approach.


The result is an elaborate design that exploits the power of architecture to convey ideas and emotions.

28 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project sets out to remodel of a large semi-detached Victorian villa, built approximately between 1885 and 1911 in West Dulwich, for a family who needed to rationalize their long neglected house to transform it into a sequence of suggestive spaces culminating with the large garden. The design of this house reflects the aspiration of the architect to combine functional determinations and lyrical references. Through an in depth analysis of historical cartography, particularly maps...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2020
    • Main structure Masonry
    • Client Private
    • Cost 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Structural Consolidation
    • Websitehttps://fparchitects.london/project/an-urban-villa-in-west-dulwich/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 28 users