Tusarova Apartment | Plus One Architects

Prague / Czech Rep. / 2021

7
7 Love 667 Visits Published

Earthy and airy. The apartment is located in an apartment building from the 1970s, which at first glance catches the eye with its brutalist architecture, designed by the architect Karl Filsak, and a series of sash windows.

In the living room and bathroom, we exposed the concrete columns that form the supporting part of the building's structure. Another dispositional change then came from the investor's request. He wished for a more generous bathroom. That's why we expanded it at the expense of the technical room. We replaced the storage spaces with a set of built-in wardrobes in the hallway, and made appropriate use of the unnecessarily wide passage.

The apartment is divided into a living area, where the emphasis is on openness and airiness. The passage of daylight and air ensures the entrance of the facade between the bedroom and the front room. And also glass transom windows – we used them above all the doors and also placed them in the bathroom and the toilet.

The bathroom is designed in darker colors. The intimacy of these spaces is also supported by stainless steel sanitation.

We connected both parts with an oak floor and a concrete screed. The wooden floor is also used in the bedroom and living room. The wooden floor and the screed go under the kitchen island – thus separating the rear part of the apartment from the technical and communication background.

The entire space is equipped with custom-made furniture. In some places, inconspicuous white, while in others dark oak dominates – especially in exposed areas.

The most striking element in the living room is the kitchen, which enhances the center of the entire apartment. The kitchen line is designed in an oak nozzle, which is complemented by a concrete slab with dark/brown stones. The kitchen island is also in the same design.

Another additional material is sheet metal, which is in every room. Whether in the form of a bookcase, bar chairs or bedside tables. Neutral colors make the works of art that hang on the walls stand out and add color to the entire interior.


*


Zemitý a vzdušný. Byt se nachází v domě ze 70. let, který na první pohled upoutá brutalistní architekturou, ztvárněnou architektem Karlem Filsakem, a řadami pásových oken.

V obývacím pokoji a koupelně jsme obnažili betonové sloupy, tvořící nosnou část konstrukce domu. Další dispoziční změna pak vyšla z požadavku investora. Přál si velkorysejší koupelnu. Proto jsme ji rozšířili na úkor technické místnosti/šatny. Úložné prostory jsme nahradili sadou vestavných skříní v chodbě, a vhodně tak využili zbytečně široký průchod.

Byt se dělí na obytnou část, kde je kladen důraz na otevřenost a vzdušnost. Průchod denního světla a vzduchu zajišťuje vstup podél fasády mezi ložnicí a obývacím pokojem. A také skleněné světlíky – použili jsme je nad všemi dveřmi a umístili je také do koupelny a na toaletu.

Hygienické zázemí je navrženo v temnějších barvách. Intimitu těchto prostor podporuje i tlumená sanita.

Obě části jsme propojili dubovou podlahou a betonovou stěrkou. Dřevěná podlaha je rovněž použita v ložnici a obývacím pokoji. Dřevo ve stěrku přechází pod kuchyňským ostrůvkem – pomyslně se tak odděluje obývací část bytu od technického a komunikačního zázemí.

Celý prostor je vybaven nábytkem na míru. Někde nenápadným bílým, jinde naopak dominuje tmavá dubová dýha – zejména na exponovaných místech.

Nejvýraznějším prvkem v obytné místnosti je kuchyň, která umocňuje jádro celého bytu. Kuchyňská linka je navržena v dubové dýze, kterou doplňuje betonová deska s vloženými, zalitými kameny v tmavších, hnědých odstínech. Ve stejném provedení je i kuchyňský ostrůvek.

Dalším výrazným materiálem je plech, který najdete v každé místnosti. Ať už v podobě knihovny, barových židlí, nebo podstavců pro noční stolky. Neutrální barvy dávají vyniknout uměleckým dílům, která visí na stěnách, a celý interiér barevně doplňují.

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Earthy and airy. The apartment is located in an apartment building from the 1970s, which at first glance catches the eye with its brutalist architecture, designed by the architect Karl Filsak, and a series of sash windows. In the living room and bathroom, we exposed the concrete columns that form the supporting part of the building's structure. Another dispositional change then came from the investor's request. He wished for a more generous bathroom. That's why we expanded it at the...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Interior Design / Custom Furniture / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users